Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Benen darrar, armarna känns som spagetti och andningen är helt i otakt. Huvudet är nästan nere i golvet och svetten droppar ner på mattan. Den som tror att yoga inte är jobbigt har inte provat.Benen darrar, armarna känns som spagetti och andningen är helt i otakt. Huvudet är nästan nere i golvet och svetten droppar ner på mattan. Den som tror att yoga inte är jobbigt har inte provat.

Ungefär så upplevde jag ett av mina första yogapass. Dessutom hade jag under hela passet en bestämd känsla av att mina ben var för korta, särskilt på baksidan. Efter att nu ha tränat yoga till och från i snart ett halvår känns de fortfarande korta och jag har insett att jag inte är ensam om att ha den känslan.

Men egentligen spelar det inte någon roll. För det som skiljer yoga från mycket annan träning är att det inte handlar om prestation, att vara bäst eller snabbast eller att göra övningarna snyggt. Yoga är något man gör med sig själv och för sig själv, menar Maria Sander, som är VD för Yogayama, ett yoga- och hälsocenter i centrala Stockholm.

– För mig är yoga en träningsform som kopplar ihop sinne och kropp. Musklerna jobbar statiskt och det är väldigt mycket styrka, balans och fokus. Det handlar inte så mycket om att göra rätt, utan du kan vara fokuserad på bara dig själv och ge dig själv fullständig uppmärksamhet, säger Maria Sander.

Men är yoga verkligen träning? Är det inte mest stretching?

– Jo, det är träning, du blir smidigare, starkare och rörligare. Du kan se det som ett alternativt sätt att träna styrka, där du är lite mer medveten. Men du jobbar inte med puls som i traditionell konditionsträning. Yogan ger en större helhet än mycket annan träning, säger Maria Sander.

Yogan kommer från Indien och har funnits i flera tusen år. Det finns inga siffror på hur många som utövar yoga i Sverige, men antalet yogastudior och andra träningsställen som erbjuder yoga ökar ständigt. Det finns en mängd yogaformer med olika fokus. Vilken form man ska välja går inte att säga generellt, man måste hitta det som passar en själv, tycker Marie Segelström, yogafantast som också jobbar på Yogayama.

– Det är viktigt att gå på känslan av vad man gillar, prova och känna själv. Om man hittar det som känns lustfyllt och kul är det större chans att man fortsätter att träna, säger Marie Segelström.

För den som aldrig har provat yoga är det svårt att föreställa sig hur jobbigt det kan vara. Eller vilken träningsvärk man kan få efter ett intensivt pass. Så visst får kroppen jobba. Men det är minst lika mycket en träning för sinnet.

– Jag har skapat ett behov hos mig själv för yoga. Min kropp mår bra, och hela jag mår bra. Jag är inte lika aggressiv, blir inte lika stressad och kan bemöta allt som händer omkring mig på ett mycket bättre sätt, säger Maria Sander.

Hur mycket man ska träna för att det ska ge någon effekt är svårt att säga. De riktiga yogafantasterna kör ett riktigt pass varje dag. Andra nöjer sig kanske med en gång i veckan. Men som med all träning är det viktigt med kontinuitet. Hellre kort och ofta än ett megapass varannan vecka.

Länktips

Det finns hur mycket som helst att läsa på nätet om yoga – googla och kolla vad som verkar intressant! Här är ett par tips:

www.alltomyoga.se – yogatidning på nätet med allt möjligt som har med yoga att göra – frågor och svar, exempel på yogapositioner, länkar till yogaställen etc.

www.iyogalife.com – amerikansk sajt med bra instruktionsbilder och filmklipp på olika yogapositioner, bloggar, tips etc.

Snabbguide till några olika yogaformer

Ashtanga – fysisk och hård yogaform där positionerna följer i en bestämd ordning.

Bikram – bygger på hathayoga och utövas i 40-gradig värme.

Hatha – en av yogans ursprungliga former, inte så fysiskt ansträngande.

Kundalini – mer intensiv än hatha men mindre fysisk än ashtanga. Större fokus på de mentala delarna.

Poweryoga – kraftfull yogaform som bygger på ashtanga och ofta finns på gym.

Yinyoga – stillsam, meditativ yoga där positionerna hålls längre än i hatha och ashtanga.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser