Annons
Annons

För högt tempo i satsning mot grova brott

12 maj 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nu sjösätts den stora satsningen mot grov organiserad brottslighet. Det är många som är intresserade av att jobba i aktionsgrupperna. Men Polisförbundet är kritiskt, framförallt till den tajta tidsplanen.Nu sjösätts den stora satsningen mot grov organiserad brottslighet. Det är många som är intresserade av att jobba i aktionsgrupperna. Men Polisförbundet är kritiskt, framförallt till den tajta tidsplanen.

När ansökningstiden gick ut var det över 2000 personer som hade sökt till de 200 tjänsterna i de åtta aktionsgrupperna. Senast den sista juni ska tjänsterna vara tillsatta och arbetet kan då dra igång. Men Polisförbundet anser att det fortfarande är mycket som saknas i satsningen.

– Arbetet har gått för fort. Det har funnits en deadline som egentligen varit orealistisk, om man ska kunna genomlysa alla frågor så noga som det behövs. Nu har slutdatumet varit det viktiga, inte hur långt man har kommit, säger Lars Bergman som är andre vice ordförande i Polisförbundet.

Det var i höstas som regeringen gav Rikspolisstyrelsen i uppdrag att genomföra satsningen mot den grova organiserade brottsligheten. Den sista juni ska uppdraget vara slutredovisat. Rekordsnabbt. För snabbt, anser många med insyn i arbetet. En av anledningarna till att det varit så bråttom är att regeringen vill visa handlingskraft i den här frågan, som man bland annat gick till val på. Polisförbundet menar att det forcerade tempot i sig innebär risker.

– Till exempel har man inte inventerat vare sig utrustnings- eller utbildningsbehov ordentligt. Det sa man nej till på grund av tidsbrist. Det har inte heller funnits tillräckligt med tid för personsäkerhetsfrågorna, och vi vet att så fort arbetet drar igång så kommer också hoten att börja komma, säger Lars Bergman.

Rikspolischef Bengt Svenson tycker dock inte att det höga tempot i genomförandet ska ses som ett problem.

– Vi har utfört regeringens uppdrag och uppfyller det tydliga krav som har ställts på oss – att det här ska vara klart den sista juni. Sedan kommer verksamheten att vara i full gång efter sommaren. Allt kan inte vara klart redan nu, det här handlar om kvalificerad polisverksamhet som måste få utvecklas och det tar tid.

Fakta:


  • Förutom i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö så kommer det att finnas aktionsgrupper i polismyndigheterna i Västernorrland, Västerbotten, Östergötland, Uppsala och Örebro samt vid Rikskriminalpolisen. Polisförbundet har kritiserat upplägget och anser att Rikskriminalen ska ha ett övergripande ansvar för verksamheten. 

  • Aktionsgrupperna kommer främst att arbeta regionalt, men kan användas över hela landet.

  • Grupperna består av specialister som till exempel spanare, analytiker och utredare. 

  • Aktionsgrupperna mot grov organiserad brottslighet kommer att bli en permanent del av polisverksamheten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst