Annons
Annons

Störst och minst
har nytta av varandra

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Gotland är Sveriges största ö men Polisförbundets minsta förbundsområde. Här jobbar ungefär 100 poliser, en tiondel av dem är fackligt aktiva. En av dem är Kent Billqvist, som är både ordförande och huvudskyddsombud.Gotland är Sveriges största ö men Polisförbundets minsta förbundsområde. Här jobbar ungefär 100 poliser, en tiondel av dem är fackligt aktiva. En av dem är Kent Billqvist, som är både ordförande och huvudskyddsombud.

Sedan snart ett år är banden mellan polismyndigheterna på Gotland och Stockholm tajtare än tidigare. Visserligen har det funnits samverkan tidigare och Gotland är fortfarande en egen polismyndighet, men när man nu delar länspolismästare har man kommit varandra närmare. Och det är enbart positivt, tycker Kent Billqvist.

– Vi fick ju en ny polismästare hos oss, Johan Grenfors, och med honom här fungerar det jättebra. Han har en bra inställning till samverkan med facket, det ser jag både som förhandlingsansvarig och som huvudskyddsombud.

Blir det längre till beslutsfattarna när högsta ledningen sitter i Stockholm?

– Man kan se det så, att det blir längre till besluten, för ibland måste polismästaren ta upp en fråga med sin chef, länspolismästaren, för att kunna fatta ett beslut. Samtidigt är vi en så liten myndighet, så jag upplever inte beslutsvägarna som långa. Vi känner varandra, har en positiv stämning och ett öppet klimat. Det som är bekymmersamt ibland är att vi har många funktioner på få individer. Det kan göra att man som facklig missar information ibland. Det händer att saker faller mellan stolarna.

Stockholm har landets högsta löner – kommer ni också att få högre löner nu när ni har samma länspolismästare?

– Nej, det har Carin Götblad varit tydlig med från början! Men vi har annat att tjäna på att vara nära Stockholm. Till exempel har de specialistkunskaper som inte vi har. Och RPS har satt av extra pengar för att vi ska ha möjligheter att samverka, för resor och annat. Jag tror att vi har vunnit på detta, det är mycket som blir enklare när vi har samma chef.

Samarbetar ni mer fackligt nu också?

– Nej, så har det inte blivit.

Sommaren är ju speciell på Gotland, med alla turister – hur klarar ni det i år?

– Ja, befolkningen på ön tiodubblas ju på sommaren. Och i år har vi större behov av förstärkning än vanligt, för det är många som är föräldralediga. Kåren här är ung och det märks nu. Men Stockholm är förstärkningsmyndighet, så vi får hit mycket extra personal. Vi får också ner specialister inom krog och narkotika, för det blir ett väldigt tryck när 08-orna kommer hit och festar Ö Och så har vi ju Almedalsveckan som vanligt, som kräver mycket resurser.

Andra förbundsområden påverkas mycket av EU-kommenderingar och satsningen på GOB – hur blir det för er?/

– Vi kommer bara att ha två små EU-möten här i höst, september och oktober. Annars är vi inte med i själva EU-kommenderingen. Och vi har inga resurser att skicka, vi är ju bara 100 poliser här på Gotland.

Vad kännetecknar annars det minsta förbundsområdet?

Eftersom vi är så små har vi ingen facklig på heltid. Jag jobbar kanske 30 procent fackligt, det ingår i min periodplanering. Därför är vi rätt beroende av stödet som Polisförbundet nationellt kan ge, och det tycker jag att vi får.

Namn: Kent Billqvist

Ålder: 49 år

Bor: Gotland

Arbetsplats: Yttre befäl i Visby

Fackligt uppdrag: Förbundsområdesordförande och huvudskyddsombud på Gotland

Familj: Gift med Lena, en son på 20 år som gör lumpen och en dotter på 18 år som tar studenten i vår.

Förbundsområde Gotland

Antal medlemmar: ca 100

Förtroendevalda: 10 i styrelsen (motsvarar 10 procent av medlemmarna) och ett skyddsombud.

Ordförande: Kent Billqvist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser