Annons
Annons

Unga brottsoffer berättar mer via chatt

21 juli 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tonåringar som varit utsatta för grova brott har ofta svårt att berätta om sina upplevelser vid polisförhör. Genom ett egenkonstruerat chattprogram hoppas Malmöpolisen att det ska bli lättare för unga brottsoffer att öppna sig och berätta om framförallt sexuella övergrepp.Tonåringar som varit utsatta för grova brott har ofta svårt att berätta om sina upplevelser vid polisförhör. Genom ett egenkonstruerat chattprogram hoppas Malmöpolisen att det ska bli lättare för unga brottsoffer att öppna sig och berätta om framförallt sexuella övergrepp.

– En chattmöjlighet kan göra det lättare att få igång ungdomar att prata om känsliga ämnen. Det händer att vi har tonåringar som har väldigt svårt att berätta om vad de upplevt och det är ofta att ett vanligt traditionellt förhör inte ger någonting, berättar Håkan Torshall, kriminalinspektör vid familjevåldsroteln i Malmö.

Det händer att polisen tvingas att lägga ned ett ärende på grund av unga brottsoffers ovilja att prata. Nu har en förhörsledare inom Malmöpolisen tagit initiativ till chattförhör.

Satsningen sker inom projektet Karin, ett nationellt projekt som ska utveckla polisens sätt att möta våldsutsatta kvinnor. Utvecklingskostnaderna för programvara och teknik står privata leverantörer för. I förlängningen ligger ett kommersiellt värde förutsatt att chattprogrammet fungerar som önskat.

Viktigt med rätt miljö

Förhörsledaren och målsägaren kommer vid chattförhöret att sitta i olika rum. Den här typen av förhör ställer krav på både ny förhörsteknik och en annorlunda förhörsmiljö.

– Vi ska anpassa ett förhörsrum så att ungdomarna känner sig bekväma, med inslag och möblering som skapar tonårsprägel.

Förhör via chatt kommer inte helt att kunna ersätta ett vanligt förhör.

– Det krävs så mycket av en berättelse för att det ska vara gångbart längre fram i rättsprocessen. Min tanke är att man inleder med en chatt när man inte kommer någon vart och den vägen kommer över barriären för att prata för att sedan göra ett normalt dialogförhör.

Inspelning med webbkamera

Chattförfarandet dokumenteras via videoinspelning dels med webbkamera i datorn och dels med hjälp av kamera som dokumenterar vad som händer i rummet.

– På så sätt kan vi avläsa ansiktsuttryck och vad som sker i övrigt i samband med chattandet.

Chattspråket skiftar ofta karaktär, har modeuttryck och är stilbildande när det gäller nytt språkbruk.

– Det blir inte den äldre generation poliser som ska syssla med detta. Vi får hitta yngre kollegor som har vana av barnförhör. Om de sedan behöver ytterligare skolning av uttryck och innebörd i chattspråket så kan en sådan utbildning bli möjlig.

Chattprogrammet som utvecklas blir helt nytt och knyts till ett internt nätverk inom polisen.

– Allt chatt kommer att dokumenteras.

Design och gränssnitt på sidan ska så långt det är möjligt påminna om en populär chattsida, som exempelvis MSN.

– Ungdomarna måste känna igen uppbyggnad och funktioner så att de direkt behärskar tekniken och känner sig bekväma, förklarar Håkan Torshall.

Fotnot: Uttrycket chatta , kommer från engelskans chat som betyder snacka, småprata. Chatta innebär ett snabbt utbyte av korta textmeddelanden, vanligen via internet.

Johan Erichs

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst