Annons
Annons

Demokratiserande ledning

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

"Varför använda salt i såren och piska när det räcker med morötter för att få ett län att prestera?""Varför använda salt i såren och piska när det räcker med morötter för att få ett län att prestera?"

Att som polis skriva böter på herr och fru Allmänhet och ha blåskontroll har hittills gått ihop med min etik och moral, eller om man så vill – min personliga värdegrund. När vi som poliser har en förankring nerifrån och upp, likt kedjan allmänhet-riksdag och regering-RPS-Bengt Svenson-polissverige och omvänt, är det också lätt att försvara de mätbara mål på ordningsbot och utandningsprov som är verklighet i hela polissverige.

De mål som funnits från början av året har Halland sett ut att klara av. Men när Halland mitt i sommaren får kritik av Bengt Svenson för att vi ligger efter på andra viktiga områden som utredning och lagföring så får ledningen i Halland tunnelseende.

Det är rätt att kraftsamla och ta poliser från yttre tjänst till utredningsarbete, då det är viktigt för herr och fru Allmänhet att handläggningstiderna inte drar ut på tiden. Detta innebär dock färre poliser i yttre tjänst, färre poliser som ska göra mer och vara engagerade, tillgängliga och effektiva, som man mycket väl kan vara i till exempel hastighetskontroller, beteendeövervakning och blåskontroller, men hur mycket blir då kvar till vardagsbrottslighet, 1 procent-problematiken och nyrekrytering till kriminella nätverk?

Med en ledning utsatt för kritik blir svaret att man höjer de mätbara målen med 40 procent, det sista kvartalet 2009. Då frågar jag mig, är detta förankrat enligt ovan kedja, från allmänheten och upp och tillbaka igen? Varför bötfälla så att säga ”onödigt många barnfamiljer och pensionärer”?

Detta blir demoraliserande för mig som enskild polisman och vad händer då med den viktiga värdegrunden?

Är de proportionerligt (jmfr med andra prioriterade brott) legalt (inget utrymme för rapporteftergift) och finns det ett behov av att bötfälla/blåsa fler?

Varför använda salt i såren och piska när det räcker med morötter för att få ett län att prestera? Med morötter får du vi-känsla och lojalitet och arbetsglädje inom Hallandspolisen, där vi tillsammans arbetar med UL och BF processerna och inte lurar på Herr och Fru Allmänhet för att blidka Bengt Svenson.

Engagerad, tillgänglig och framförallt ärlig polis

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst