Ny chef för NI

7 december 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Namn: Marie Jarnerus
Ålder: 50 år
Polis sedan: 1978, senaste året chef för piketen i Skåne. Nyligen utnämnd till chef för Nationella Insatsstyrkan.Namn: Marie Jarnerus
Ålder: 50 år
Polis sedan: 1978, senaste året chef för piketen i Skåne. Nyligen utnämnd till chef för Nationella Insatsstyrkan.

 Vad tror du gjorde att just du valdes till att leda Sveriges polisiära elitstyrka? 

– Jag misstänker att det var en fördel att jag kommer utifrån, det är en styrka. Dessutom har jag en blandad kompetens med erfarenhet från flera olika nivåer. Jag tvekade inte när jag fick chansen. Men jag vill understryka att jag har trivts fantastiskt bra på piketen.

Vad förväntar du dig av jobbet? 

– Det är för tidigt att prata om vad jag ska genomföra. Om inte annat är jag fortfarande för dåligt insatt i organisationen. Personligen tycker jag att det ska bli väldigt roligt att arbeta på ett nationellt plan. Ja, faktiskt också internationellt på grund av samverkan med andra insatsenheter.

Du är den första kvinna som leder en nationell insatsstyrka i Europa. Kommer det att bana väg för kvinnor som vill söka till NI? 

– Det är aldrig bra med enkönade arbetsplatser, det vet vi. Jag vill ha kvinnor både i piketen och NI. Problemet är antagningsproverna som innehåller vissa moment som premierar råstyrka. Men jag har kontakt med en fysiolog som lagt upp träning som ska ge motiverade kvinnor en chans att klara testerna. Enligt honom finns det inget fysiskt hinder för att en vältränad kvinna ska klara också de svåraste styrkemomenten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst