Annons
Annons

Större enskilt ansvar vid framtida katastrofer

8 december 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I framtiden måste vi försöka förbereda oss på det osannolika. Och bli bättre på att klara oss själva, utan samhällets insatser. Så ser framtidsscenariot ut enligt Nicklas Guldåker som nyligen lagt fram en avhandling om krishantering vid Lunds universitet. Han menar att tendensen på senare år har varit att vi ställs inför katastrofer som vi inte har kunnat föreställa oss.

Som fallstudie i avhandlingen har Nicklas Guldåker använt stormen Gudrun och kommit fram till att det i samband med den främst var hushållen själva som stod för krishanteringen. Det var också mycket tack vare grannsamverkan, sockenråd och lokala föreningar som man klarade sig ur den värsta krisen. Efter stormen Gudrun visade det sig att kommuners, räddningstjänster och andra professionella aktörers resurser inte räckte till. Ändå fokuserar flertalet rapporter och utvärderingar av krisarbetet bara på hur myndigheter, organisationer och näringslivet agerade.

Källa: Lunds universitet

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst