Annons

Annons

Utredare utan utbildning i självskydd

7 december 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter en rymning från polishuset i Örebro i somras kräver skyddsombuden att alla utredare ska få utbildning i självskydd. Men arbetsgivaren har hittills inte tyckt att behovet av utbildning har varit akut.Efter en rymning från polishuset i Örebro i somras kräver skyddsombuden att alla utredare ska få utbildning i självskydd. Men arbetsgivaren har hittills inte tyckt att behovet av utbildning har varit akut.

Det var i samband med ett förhör som den häktade plötsligt slet upp fönstret och kastade sig ut. Utredaren försökte stoppa honom och var på väg att dras med ut. Hon kom dock loss, medan den häktade landade på ett tak en våning ner och sedan hoppade vidare ner på gatan och sprang iväg. Han greps några hundra meter från polishuset.

Enligt reglerna (se faktaruta) ska alla poliser få minst tolv timmars självskyddsutbildning om året. För civila utredare finns inget motsvarande. Men i Örebro har inga utredare fått någon självskyddsutbildning. Nu kräver skyddsombuden skärpning.

– Idag är utbildningen i självskydd för utredarna obefintlig. Nu har det hänt en incident. Vi ska inte behöva vänta på att det ska hända fler gånger och att någon blir allvarligt skadad. säger Andreas Johansson, som är biträdande huvudskyddsombud vid polismyndigheten i Örebro.

Inte tid för utbildning

Men polisledningen anser att det hittills inte har funnits tid att genomföra självskyddsutbildning för utredarna. Myndigheten har många utredningar som ligger på hög och nu fokuserar man på att komma ikapp.

– Mängden utbildning måste vara rimlig i förhållande till hur mycket man jobbar. Därför fanns det inte plats eller tillräckliga skäl för utbildning i självskydd på den här sidan nyår, säger den operative chefen Ralf Hedin.

Behovet av en utbildning i självskydd har inte varit akut, menar Ralf Hedin.

– Ingen kan minnas att det har inträffat någon mer incident än den i somras. Det tycker jag man kan tolka som att säkerhetstänkandet är gott och att riskerna inte är så stora.

Strider mot arbetsmiljölagen

Skyddsombudet Andreas Johansson är kritisk till resonemanget.

– Det är tydligen viktigare att producera utredningar än att ha en säker arbetsmiljö. Det köper vi inte, och det strider dessutom mot arbetsmiljölagen.

Ralf Hedin tycker dock att de uppfyller vad som krävs av dem.

– Alla utredare ska få vidareutbildning i självskydd under nästa år, både poliser och civila. Ansvaret för att det genomförs ligger på respektive chef.

Faktaruta:

Självskydd

Alla polismyndigheter har skyldighet att se till att det genomförs fortbildning för poliser i konflikthantering med kommunikation och självskydd. Fortbildningen ska ske vid flera tillfällen varje år och omfatta minst tolv timmar.

För civilanställda finns inga krav på utbildning i självskydd.

Läs mer i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd, FAP 776-1.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst