Annons
Annons

Intelligenta kameror ska avslöja brottsling

21 mars 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Smarta kamerasystem som känner igen kriminella personer och misstänkta beteenden ska kunna förvarna om överfall på busschaufförer. Det hävdar forskare på ett universitet i Belfast.Smarta kamerasystem som känner igen kriminella personer och misstänkta beteenden ska kunna förvarna om överfall på busschaufförer. Det hävdar forskare på ett universitet i Belfast.

Systemet, som har testats i laboratoriemiljö, spanar efter misstänkta typer av beteendemönster som associeras med brott. Kamerabilder ska kunna skickas direkt till bussbolagens kameracentraler, så att personalen kan ingripa. Forskarteamet förutspår att den nya tekniken inom högst fem år kommer att kunna ”profilera” passagerare på bussar och andra kommunikationsmedel i samma ögonblick som de går ombord.

Tanken är att en säkerhetsanalytiker ska kunna kommunicera direkt med en angripare ombord och göra klart för denne att hela scenen övervakas i realtid. Det kommer att ha en markant brottsförhindrande effekt, anser forskarteamet. Chefen för teamet, Dr Paul Miller, hävdar att det idag finns miljoner övervakningskameror runtom i Storbritannien, vilka i praktiken har mycket begränsad effekt för att förhindra brott.
– Deras inverkan på olika typer av anti-socialt beteende och direkt kriminella aktiviteter är försumbar. Överfall på bussar är ett stort problem och mycket lite material från övervakningskamerorna analyseras idag i realtid, säger Paul Miller.
Forskarteamet är just nu på väg att utveckla de första databaserna för att identifiera en persons kön och kroppsform. Systemet ska sedan kunna gå vidare med att spana efter kända tecken på förberedelser för kriminellt beteende bland busspassagerarna. Det kan till exempel handla om personer som flyttar runt mellan olika sittplatser eller som närmar sig andra passagerare, grupper av unga män, hotfulla verbala utfall mot busschaufförer och passagerare som ramlar eller faller.
Det nya systemet skulle enbart larma övervakningscentralen i de fall där ”summan” av alla dessa potentiellt hotfulla tendenser motsvarar profilen för ett möjligt brott.
Redan nu i vår ska de första praktiska försöken med det nya systemet inledas i samarbete med Belfasts lokaltrafik.

Peter Lorin

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst