Annons
Annons

Mobbad polis får ingen ursäkt

30 mars 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen Iwan Wikström mobbades av sina chefer under många år. Nu har han fått rätt i vållandenämnden, och kräver en ursäkt av polisledningen.- För mig hade det betytt enormt mycket, säger han.Polisen Iwan Wikström mobbades av sina chefer under många år. Nu har han fått rätt i vållandenämnden, och kräver en ursäkt av polisledningen.- För mig hade det betytt enormt mycket, säger han.

Vållandenämnden konstaterar att den tidigare våldsrotelschefen Iwan Wikström har rätt till ersättning efter att ha mobbats av sina chefer. 2007 sjukpensionerades den då 59-årige Wikström. Han är glad över nämndens beslut och att han kommer att få ekonomisk ersättning för den tid han var sjukskriven på grund av mobbning.

Samtidigt är det något som fattas. Han kräver en ursäkt av Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten.

– Detta har förstört livet för mig och min familj och många kollegor har vittnat om hur utsatt jag var. För mig hade en ursäkt inneburit en möjlighet att lägga eländet bakom mig och gå vidare, säger Iwan Wikström.

Att den nuvarande länspolismästaren är färsk i tjänsten och inte själv bär ansvar för mobbningen, tycker Ivan Wikström inte spelar någon roll.

– Han (Håkan Karlsson, reds. anm.) är en bra karl. Men han har tryck på sig om att inte uttala sig. Att han inte själv är inblandad borde innebära att han kan agera utan prestige, säger Iwan Wikström.

Polisförbundets ombudsman Hans Olsson är nöjd med vållandenämndens avgörande. Han berättar att Iwan Wikströms fall är ett av omkring åtta stycken som förbundet har drivit framgångsrikt.

– Det är en typ av ärenden som vi gärna jobbar med, säger han.

Men frågan om en ursäkt hänger fortfarande i luften. Länspolismästaren Håkan Karlsson kommenterar frågan med orden:

– Jag pratar inte om personalärenden. Med allt annat är jag öppen.

Fakta vållandenämnden

– Om en arbetsgivare är vållande till arbetssjukdom kan det utgå ersättning för inkomstbortfall och även för psykiskt lidande.

– Arbetstagaren har hela bevisbördan och frågan avgörs av vållandenämnden.

– Nämnden består av domare från hovrätten och har till uppgift att bedöma om arbetsgivaren har varit vållande enligt skadeståndslagen.

Källa: Afa försäkring

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst