Annons
Annons

Tunga skotrar blir frånåkta

30 mars 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen behöver modernare snöskotrar för att göra ett effektivare jobb och för att slippa påfrestningar på kroppen.Det anser Conny Billman, polis i Vilhelmina som tillbringar över 30 arbetsdagar per vinter på snöskoter.Polisen behöver modernare snöskotrar för att göra ett effektivare jobb och för att slippa påfrestningar på kroppen.Det anser Conny Billman, polis i Vilhelmina som tillbringar över 30 arbetsdagar per vinter på snöskoter.

I Vilhelmina i Västerbotten kör poliserna snöskoter sammanlagt över 200 arbetsdagar per år. De jobbar både kring centralorten men främst i kommunens två fjälldalgångar – Kittelfjäll och Klimpfjäll.

– Vi kontrollerar nykterhet, att skotrarna är inregistrerade och försäkrade. I fjällen kontrollerar vi även att det inte körs inom förbudsområdena, berättar Conny Billman.

Mycket av arbetstiden går ut på att patrullera fjällen där det råder snöskoterförbud. Det betyder många timmar på kalfjället i alla typer av väder. Och i terräng där det inte alltid finns preparerade skoterleder.

Att köra snöskoter kan vara väldigt fysiskt krävande. Speciellt om man måste köra utanför lederna och föret och vädret är dåligt.

I dag har Vilhelminapolisen två skotrar från 2004.

– De fungerar, men jämfört med dagens skotrar är de mycket sämre. De är hundra kilo tyngre och körställningen är inte lika bra. Man sliter ont, säger Conny Billman och fortsätter:

– Om en skoter på nästan 400 kilo börjar luta när man kör har man inte mycket att sätta emot. Kör man fast blir det väldigt tungt att ta sig loss. Moderna skotrar har högre dynor och styren så man sitter bekvämare. Dessutom är de hundra kilo lättare.

Framkomligheten är inte lika bra med polisens nuvarande skotrar, säger Conny Billman. Han berättar om när han och en kollega var ute och patrullerade och fick syn på skoterspår som gick in i ett förbudsområde, rakt upp på ett fjäll.

– Vi kunde inte följa efter – vi skulle inte ens ta oss fram om vi körde i deras spår, säger han.

Steve Eriksson, närpolischef i Vilhelmina, delar inte Conny Billmans uppfattning om statusen på snöskotrarna.

– Vi har snöskotrar som är tillräckligt bra för vår verksamhet. När det gäller snöskotrar finns det lika många åsikter som det finns människor, säger Steve Eriksson.

Polisens snöskotrar byts ut successivt, precis som all annan utrustning som polisen har, berättar Steve Eriksson.

– De skotrar vi har i dag är tunga och kanske inte idealiska att skråköra med. Men min bedömning är att de är tillräckligt bra för vår verksamhet.

FAKTA:

Polisen har sammanlagt cirka 70 snöskotrar. Norrbotten har cirka 40, Västerbotten 14, Västernorrland två, Jämtland sex och Dalarna sex. I Jämtland brukar polisen även hyra snöskotrar för jobben i Åre- och Järpenområdena.

Annika Rydman

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst