Annons
Annons

Jobba på din webbimage

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Du anar inte hur många som googlar på dig. Har du kollat någon gång? Det är många fler än du tror.””Du anar inte hur många som googlar på dig. Har du kollat någon gång? Det är många fler än du tror.”

Det är en webbkonsult som säger det till mig. Tanken svindlar. Menar han att en massa för mig okända människor verkligen sitter och söker på mitt namn? Det känns allt lite spännande.

Webbkonsulten berättar att det blivit comme il faut att googla folk i alla möjliga sammanhang. Rekryterare och potentiella arbetsgivare googlar på dig. För att inte tala om alla de som tycker att den där Annette verkar vara en spännande tjej. Och då kan det ju vara väldigt praktiskt att påverka det de hittar, påpekar webbkonsulten. Eller hur?

Nu har han fått mig riktigt på kroken. Det här är förstås vägen till alla roliga uppdrag! Ser jag bara till att det står en massa trevliga saker om mig på nätet är det bara att vänta på att någon av alla dessa rekryterare som googlar på mig ringer upp.

Med goda råd från webbkonsulten skrider jag till verket med en lista på allt jag behöver tänka på i jakten på min nya fina image.

För det första gäller det att inte reta upp någon. Det undviker jag genom att hålla mig borta från diskussionsforum. Vill jag trots allt skriva något litet inlägg, måste jag se till att inte sticka ut från mängden. Annars kan jag få nätmobben på mig. Ju slätstruknare åsikter, desto bättre.

För det andra får jag absolut inte lägga ut en massa ofördelaktiga foton på mig själv. Som om jag någonsin tänkt tanken…

Men det gäller också att ingen av mina vänner får för sig att lägga ut någon pinsam bild från något ännu pinsammare sammanhang.

Och vänner kan ju vara opålitliga. Så från och med nu blir det helt enkelt till att hålla sig undan så fort en kamera plockas fram. Och patrullera vännernas bloggar, facebookprofiler eller youtubekonton för att kontrollera att de inte lagt ut något opassande.

För det tredje, och nu börjar det hela kännas mycket arbetsamt, måste jag bli mer aktiv på Facebook och andra virtuella sociala tillhåll. Där ska jag skriva ständiga uppdateringar som mina vänner snällt ska kommentera. Många kommentarer placerar sig nämligen högt upp i sökresultaten när någon googlar på mig.

Det kan bli svårt. Jag är mest på Facebook när jag har tråkigt och då finns det sällan något käckt att skriva om min status.

För det fjärde tycker konsulten att jag ska ha en blogg också. Som folk ska vilja läsa och helst också kommentera. Men vad i all sin dar ska jag skriva där? Snälla saker om mig själv?

För det femte ska jag ha en hemsida i mitt eget namn (innehåll oklart).

Och så måste jag twittra, gå med i Linkedin och bygga nätverk…

Vid det här laget börjar jag misströsta. Men kan ändå inte frigöra mig från tanken på alla som vill googla på mig. Jag vill ju helst framstå som en osedvanligt trevlig och duglig person om någon nu bemödar sig med att söka på mitt namn.

Jag bestämmer mig för att kolla hur många de är, de nyfikna googlarna.

Resultatet: 0-90 per månad. Det vill säga troligen ingen alls.

Vet du hur många som googlar på dig? Det kan vara fler än du tror. Kanske. Prova själv: googlad.nu

Annette Wallqvist

Ämnen i artikeln

Detta är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst