Annons
Annons

Lärare ska få legitimation

19 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Från och med 2012 ska lärare i den svenska skolan inte bara ha examen från en lärarutbildning. Det ska även krävas en särskild lärarlegitimation, som även styrker att läraren är lämplig för yrket.Från och med 2012 ska lärare i den svenska skolan inte bara ha examen från en lärarutbildning. Det ska även krävas en särskild lärarlegitimation, som även styrker att läraren är lämplig för yrket.

Enligt regeringens förslag, som presenterades i mitten av oktober, är det bara legitimerade lärare som ska kunna få fast anställning och sätta betyg.

– Lärarlegitimationen blir en kvalitetsstämpel, säger utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Det blir Skolverket som ska utfärda legitimationen för lärarna. Samtidigt inrättas en ansvarsnämnd som ska kunna varna lärare som misskött sig och i allvarliga fall dra in legitimationen.

Förslaget om legitimation för lärare välkomnas av de båda lärarfacken. Polisförbundet har länge drivit frågan om en yrkeslegitimation för poliser, med en liknande konstruktion som den som lärarna nu får.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst