I slutet av september hade Polisens personalansvarsnämnd, Pan, sitt senaste sammanträde. Ett av ärendena gällde en manlig polis som hade fått kontakt med en nyutbildad kvinnlig kollega via en dejtingapp. De skickade meddelanden till varandra och träffades vid ett tillfälle. Därefter slutade kvinnan svara på mannens meddelanden och när han fortsatte skriva gjorde hon klart att hon inte ville träffas mer.
Den manliga polisen skrev då att han störde sig på att hon inte hade svarat och att de nog skulle komma att ses ganska mycket i utbildningssammanhang eftersom han håller i många utbildningar. Han tillade ”och som det är nu så har jag inte ett särskilt gott öga till dig och det är tråkigt”.
Kvinnan svarade att hon hoppades att mannen kunde skilja på ”utbildning och privat”. Mannen hävdar att han då svarade att han är professionell i sin roll som utbildare och inte låter sig påverkas av vad som hänt privat. Men han har inte kunna visa upp det meddelandet i efterhand.
Enligt Polisens personalansvarsnämnd, Pan, är det utrett att mannen senare skickade ytterligare ett meddelande med samma innebörd, något mannen säger inte minnas. Polismannen har i ett yttrande till nämnden uppgett att det inte var hans avsikt att påverka kvinnan och att det in var fråga om något annat än en ”mindre lyckad formulering”.
I sitt beslut skriver nämnden: ”Du måste ha förstått att ditt sätt att uttrycka dig och anspelandet på instruktörsrollen skulle kunna uppfattas som ett utövande av maktspråk mot kvinnan, som är betydligt yngre än dig och vid tidpunkten var nyanställd i Polismyndigheten”. Pan bedömer att polisen har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och därför ska varnas.
En polis får löneavdrag efter att ha lånat ut ett av myndighetens civila tjänstefordon till sin mamma så att hon kunde skjutsa honom till och från krogen. När mamman skulle hämta polisen senare på kvällen krockade hon med en älg och fordonet skadades.
Polisen har sagt att han inte förstod att det var ett tjänstefordon som han plockade ut på polisstationen utan trodde att det var en hyrbil. Pubkvällen uppfattade han som ett jobbevent, eftersom han gick en förundersökningsledarutbildning vid tillfället och skulle träffa sina studiekamrater på den aktuella puben.
Pan konstaterar att polisen inte var i tjänst vid tillfället och att pubträffen inte var en obligatorisk del av utbildningen. Biltransporten var därför inte föranledd av polisiär verksamhet. Pan tycker inte att varning räcker som påföljd, utan beslutar om ett ”måttligt löneavdrag”.
Två poliser genomförde en husrannsakan med anledning av ett larm om ett lägenhetsbråk. Pan varnar förmannen i patrullen för att åtgärden inte dokumenterades efteråt. Polismannen har berättat att han helt enkelt glömde bort att avrapportera ärendet. Pan anser att polisen har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och därför ska varnas.
En polis glömde stomme och mantel till sitt tjänstevapen på ett hotellrum. Han tror själv att övertidsarbete och dålig sömn låg bakom misstaget. Men det räcker inte som ursäkt, enligt Pan. Nämnden anser att polisen ska meddelas disciplinpåföljd för sin oaktsamhet, men att det kan stanna vid varning eftersom han inte glömde kvar ett komplett vapen.
Sista dagen innan semestern tog en polis emot ett beslut från en åklagare om att häva efterlysningen av en person som var anhållen i sin frånvaro. Polisen hade själv inte behörighet att ta bort efterlysningen i systemet och glömde bort att föra informationen vidare till någon behörig.
Dagen därpå blev han uppringd av ett stationsbefäl som berättade att en efterlyst person hade kommit in till rättscentrum. Stationsbefälet frågade vad han skulle göra med personen, varpå polisen upplyste honom om att personen inte längre var efterlyst trots att det stod så i systemet.
Misstaget gjorde att personen satt frihetsberövad utan laga grund i ungefär en timma. Polisen har själv beskrivit händelsen som en rejäl tabbe som han grämt sig mycket över. Pan håller med om att polisen har åsidosatt sina skyldigheter på ett sätt som inte är ringa. Påföljden bestäms till en varning.

Pan
Personalansvarsnämnden, Pan, behandlar fall där anställda misstänks för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter.