Ett skojbråk i polisstationens garage slutade med att den ena polisen tog fram OC-sprejen och råkade trycka av en mindre mängd som träffade den andra polisens byxor. Att dra fram sprejen var tänkt som ett skämt, men kollegan var inte road. Polismyndighetens personalansvarsnämnd, Pan, konstaterar att OC-sprejen inte användes för att lösa en polisär uppgift. Användningen stred därför mot föreskrifterna och innebar att polisen åsidosatte sina skyldigheter i anställningen. Påföljd: varning.
En polis tappade sitt extramagasin när han var ute och jobbade. Pan tycker inte att han kan lastas för det, eftersom han inte hade fått en ny magasinhållare när han bytte tjänstevapen till Glock. I stället hade han kvar sin gamla hållare för Sig Sauer-magasinet och det passade inte. Däremot ser Pan allvarligt på att polisen först inte upptäckte att han hade tappat magasinet och sedan inte anmälde förlusten när han väl upptäckte den. Därför blir det varning.
Pan avskedar en polis som har dömts för rattfylleri respektive grovt rattfylleri. Vid det första tillfället var polisen påverkad av ett narkotikaklassat läkemedel och vid det andra uppmättes en alkoholkoncentration på drygt 1,8 promille i hennes blod. ”Av Arbetsdomstolens praxis följer att utgångspunkten är att en polis som döms för grovt rattfylleri bör skiljas från sin anställning”. Det finns inte anledning att avvika från huvudregeln i aktuellt ärende”, skriver Pan i sin motivering.
En polis åtalas för att ha ofredat en kollega sexuellt på en julfest med jobbet. Enligt åtalet ska han bland annat ha smugit efter kollegan in på damtoaletten, låst dörren och försökt tvinga till sig en kyss. Den åtalade polisen förnekar att han skulle ha gjort något sådant. Pan har yttrat sig i målet och meddelar att polisen inte riskerar jobbet vid en fällande dom.
Pan avslår ett överklagande från en polisstudent som blivit avskild från utbildningen. Enligt Polisens HR-avdelning har studenten bland annat haft svårt att samarbeta med andra studenter, inte kunnat hantera stress och visat bristande självinsikt. I överklagandet ansåg studenten att hon förtjänar en andra chans och förklarade att hon jobbar med sin förmåga att ta emot feedback.
Men Pan blev inte övertygad. ”Utredningen tecknar en tydlig bild av att du vid flera tillfällen har uppvisat ett beteende som inte är förenligt med de krav som måste ställas på en polisstudent”, sammanfattar nämnden och avslår överklagandet.
En livvakt fastnade i säkerhetskontrollen på Bromma flygplats när han skulle göra en privat resa. Anledningen var att han hade en fällkniv i väskan. Han har nu åtalats för brott mot knivlagen. I förhör berättade livvakten att han har köpt kniven för att använda i jobbet, eftersom han inte är nöjd med den som arbetsgivaren tillhandahåller. Tyvärr glömde han packa ur kniven ur väskan när han lämnade arbetsplatsen.
Nu riskerar han att få kniven förverkad. Men jobbet får han behålla oavsett utgången i målet, meddelar Pan i ett yttrande till tingsrätten. Mannen arbetar för Säpo men är anställda av Polismyndigheten.
Pan
Polismyndighetens personalansvarsnämnd, Pan, behandlar fall där anställda misstänks för, eller har begått, brott eller betett sig olämpligt. Pan kan bland annat avskeda eller varna medarbetare. Nämnden består av rikspolischefen, tjänstemän från Polismyndigheten, fackliga representanter och särskilt utsedda ledamöter.
Tre poliser åtalas för ringa misshandel efter att hamnat i ett handgemäng på en födelsedagsfest som de besökte privat. Ingen av de tre poliserna riskerar jobbet om de fälls för detta brott, meddelar Pan i ett yttrande till domstolen. Men en av poliserna är även åtalad för grovt tjänstefel vid ett annat tillfälle. Enligt åklagaren har polisen använt sin ställning som polis för att få tillbaka pengarna för en vinkelslip som han köpt.
Morgonen efter köpet ska han ha gjort flera slagningar i polisregistren på säljaren och hennes sambo och på så sätt fått fram säljarens adress, utseende och familjekopplingar. Med hjälp av den informationen ska han samma dag ha åkt hem till säljaren och trängt in i hennes bostad iförd polisuniform och med tjänstehund. Enligt åtalet hotade han med att gripa henne för bedrägeri om hon inte betalade tillbaka pengarna, vilket hon då gjorde.
Efter det ska polisen ha upprättat en felaktig brottsanmälan mot säljarens sambo gällande narkotikabrott. Polisen ska också ha upprättat ett falskt protokoll över husrannsakan i säljarens bostad. Syftet, enligt åklagaren, var att ge sken av att polisen hade grund för att tränga in i hennes hem. Den åtalade polisen förnekar brott. Enligt Pans yttrande i målet kommer polisen förlora jobbet om han döms för grovt tjänstefel eller tjänstefel av normalgraden.
En polis riskerar jobbet för att ha använt en av Polisens hyrbilar för privat bruk. Det ska enligt åtalet ha skett vid 32 tillfällen. Enligt Pan kommer polisen att skiljas från sin anställning om han fälls för att ha använt bilen vid fler än ett fåtal av dessa tillfällen.
En annan polis står åtalad för att ha misshandlat en person med ett knytnävsslag i ansiktet i samband med ett ingripande. Händelsen inträffade när flera patruller kom till en ungdomsfest för att tömma huset på folk. I förhör har polisen beskrivit händelsen som tumultartad med ett stort antal aggressiva ungdomar på plats.
Polisen och målsäganden har gett två helt olika versioner av förloppet. Polisen säger att han bara försökte freda sig när målsäganden försökte ta hans batong. Det förnekar målsäganden och hänvisar till mobilfilmer från händelsen. Pan har yttrat sig i målet och gör bedömningen att polisen kommer att förlora jobbet om han döms för misshandel eller uppsåtligt tjänstefel. Polisförbundets representant är skiljaktig och menar att en dom för enbart tjänstefel inte borde vara grund för avsked.