Annons
Annons

Sex månaders lagring av trafikdata

21 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Svenska bredbands- och teleoperatörer ska lagra data om kundernas trafik i sex månader, enligt ett färskt lagförslag. Det är den kortaste tidsperiod som EU:s så kallade datalagringsdirektiv medger.Svenska bredbands- och teleoperatörer ska lagra data om kundernas trafik i sex månader, enligt ett färskt lagförslag. Det är den kortaste tidsperiod som EU:s så kallade datalagringsdirektiv medger.

– Fick polisen bestämma så skulle det vara betydligt längre, sade justitieminister Beatrice Ask vid presskonferensen där lagförslaget presenterades den 11 november.

Enligt henne har Tyskland och Luxemburg också valt att begränsa lagringstiden till sex månader, medan Irland och Italien valt att kräva att uppgifterna lagras i två år.

Lagringskraven ska träda i kraft 1 juli nästa år. Redan i dag lagrar operatörer samtalsuppgifter, men nu samordnas reglerna om vad operatörerna måste lagra och vad som inte får sparas.
Vid misstankar om grövre brott ska polis och åklagare kunna begära ut uppgifter om vem som kommunicerat med vem, var och när det skedde och vilka webbsidor någon besökt. Även telefonsamtal där den uppringde inte har svarat ska registreras.

För brott med lägre misstankegrad ska uppgifter av ”telefonkatalogs-karaktär” kunna lämnas ut.

Kostnaderna för att lagra informationen ska operatörerna stå för. Polis och åklagare kommer dock att behöva betala en avgift för att få tillgång till uppgifterna ”för att det inte ska överutnyttjas”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst