Annons
Annons

Svenska poliser till Egypten

1 februari 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tre svenska poliser finns sedan igår i tjänst vid den svenska ambassaden i Kairo. Deras uppdrag är att höja säkerheten för ambassadens personal. Poliserna sändes dit på begäran av Utrikesdepartementet.Tre svenska poliser finns sedan igår i tjänst vid den svenska ambassaden i Kairo. Deras uppdrag är att höja säkerheten för ambassadens personal. Poliserna sändes dit på begäran av Utrikesdepartementet.

– Det här handlar om väl utbildade poliser med hög kompetens när det gäller säkerhetsarbete, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.

Exakt hur situationen på den svenska ambassaden i Kairo är vill varken polisen eller UD gå in närmare på. Men UD har gjort bedömningen att man behöver förstärka säkerheten på ambassaden och skickade därför en begäran om detta till polisen, enligt de rutiner som upprättades efter tsunamin 2004.
– Sedan dess finns det beslut om att polisen ska kunna biträda svenska ambassader vid behov. I det här fallet handlar det om säkerhetsfrågor, men hur det ser ut kan jag inte gå in på, säger Sara Brandt-Hansen på UD:s presstjänst.

Den egyptiska polisen har förhållit sig mycket passiv sedan demonstrationerna började i Kairo för ungefär en vecka sedan. Samtidigt har det rapporterats om medborgargarden och plundring i staden. De svenska poliserna på plats har inte några polisiära befogenheter i Egypten. Ambassaden räknas dock som svensk mark, men Varg Gyllander på Rikskrim kan inte svara på vilka befogenheter poliserna har där. Hur länge de ska stanna i Egypten är inte heller klart.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst