Annons
Annons

Polisförbundet sa nej till RPS

19 maj 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det blev inget nytt avtal om polisernas löner och anställningsvillkor. Polisförbundet tackade på fredagen nej till det bud man fått från Rikspolisstyrelsen. Nu väntar lönenämnd.Det blev inget nytt avtal om polisernas löner och anställningsvillkor. Polisförbundet tackade på fredagen nej till det bud man fått från Rikspolisstyrelsen. Nu väntar lönenämnd.
– Vare sig värde eller övrigt innehåll i RPS bud är tillräckligt i förhållande till våra medlemmars arbetsinsats och arbetsmiljö. Därför sa Polisförbundet nej, sa ordförande Lena Nitz på fredagseftermiddagen.

Förhandlingarna har hållit på sedan i höstas och från början stod parterna väldigt långt från varandra. För Polisförbundet var bland annat höjd ingångslön och förbättrade arbetstider prioriterade frågor – något som RPS från början inte ens ville diskutera. För någon vecka sedan kom ett sista bud från RPS, med bland annat en höjning av ingångslönen från dagens 20 000 till 21 000 kronor. Det innehöll inte någon förändring av arbetstidsavtalet, men det fanns en skrivning om en arbetstidsgrupp som skulle se över innehållet och effekterna.

Avtalsförslaget presenterades för Polisförbundets avtalsråd den 19 maj. Rådet består av ordförande och förhandlingsansvariga i samtliga förbundsområden. Där diskuterades budet med förbundsstyrelsen och förhandlingsdelegationen. Dagen därpå kallades avtalsrådet in per telefon och gav sitt råd till förbundsstyrelsen. En stor majoritet – 18 av 23 förbundsområden – rekommenderade att styrelsen skulle tacka nej.

När förbundsstyrelsen gav sitt nej till RPS, gav man uttryck för att man var öppen för fortsatta förhandlingar. Rikspolisstyrelsen ville dock föra förhandlingarna vidare till central nivå och lönenämnd.

– Det innebär att de centrala parterna, Arbetsgivarverket och förhandlingsorganisationen OFR/SPO där Polisförbundet ingår, kommer att träffas nästa vecka för att gå igenom läget. Sedan kallas det in en så kallad lönenämnd, men det blir sannolikt först efter sommaren, förklarar Polisförbundets förhandlingschef Jan Wallin.

Läs mer om avtalsrörelsen på www.polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst