Annons
Annons

Poliser måste skatta för skyddskängor

28 juni 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Skyddskängor och underställ ska förmånsbeskattas. Det är innebörden i ett nytt besked från Skatteverket.

– Vi tycker att det är fel och driver frågan vidare, säger ombudsman Göran Malmborg på Polisförbundet.Skyddskängor och underställ ska förmånsbeskattas. Det är innebörden i ett nytt besked från Skatteverket.

– Vi tycker att det är fel och driver frågan vidare, säger ombudsman Göran Malmborg på Polisförbundet.

Är polisens underställ och arbetskängor en tjänsteförmån som bör förmånsbeskattas? Efter åtskilliga turer slår Skatteverket fast att så är fallet och Rikspolisstyrelsen (RPS) håller med.
– Det stämmer att vi har bett Skatteverket om en tolkning och svaret är entydigt. Underställ och skyddskängor faller under förmånsbeskattning, säger Elisabeth Bjar, chef för RPS HR-avdelning.

Hon understryker att hon inte anser att beskedet är märkligt. Att till exempel personal inom räddningstjänsten inte behöver skatta för sina underställ beror på att de är flamsäkra och därför ses som ett skyddsplagg.
Enligt Elisabeth Bjar är frågan färdigutredd.
– Det finns inget skäl att vi skulle ifrågasätta Skatteverkets bedömning. Lagstiftningen på detta område är inte svårtolkad.

För Polisförbundets ombudsman, Göran Malmborg, är Skatteverkets besked en nyhet – liksom RPS inställning. Han påpekar att RPS efter diskussion, i samband med ett möte med beredningsgruppen, hållit med om att kängorna inte ska förmånsbeskattas. Enligt mötesprotokollet ska frågan om understället däremot utredas mer. Nästa steg blir, enligt Malmborg, att lyfta frågan till Metod- och Utvecklingsrådet, ett rådgivande organ för bättre arbetsmiljö.
– Är reglerna dåligt utformade är det vår sak, och även arbetsgivarens, att jobba för förändring, säger han.

När Per Gran, stationschef vid polisen i Kävlinge, får höra om förmånsbeskattningen har han flera invändningar. Förutom att han anser att kängorna borde räknas som en del av uniformen, eftersom arbetsgivaren kräver att de ska användas.
– Det är ju ingen som vill ha grejer civilt som det kan ha stänkt både det ena och det andra på. Dessutom är det inte tillåtet att använda kläderna på fritiden.
Men enligt Skatteverket är invändningarna inte relevanta. Rättsexperten Mikael Sindahl nämner att en stålhätta kan göra en känga till ett skattebefriat skyddsklädesplagg.
– Men att de blir skitiga i tjänsten är inget argument, säger han.


FAKTA: Skattepliktigt

  • En förmån uppkommer då arbetsgivaren bekostar en privat levnadskostnad åt en anställd.
  • Enligt huvudregeln är en förmån skattepliktig så länge den inte undantas uttryckligen.
  • Då en anställd betalar för en skattepliktig förmån minskas förmånsvärdet med samma belopp.

Källa: Skatteverket

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst