Annons
Annons

”Fransk gränskontroll
bröt mot Schengen-anda”

10 augusti 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det stred inte mot EU-lagen när fransk kravallpolis genomsökte tåg och återbesatte sina gamla gränskontroller för att stoppa tusentals tunisier från att komma in i Frankrike från Italien tidigare i år.Det stred inte mot EU-lagen när fransk kravallpolis genomsökte tåg och återbesatte sina gamla gränskontroller för att stoppa tusentals tunisier från att komma in i Frankrike från Italien tidigare i år.

Däremot stred det mot andan i Schengenavtalets regler om den fria rörligheten inom EU. Det slog EU-kommissionen i början av augusti. 

Tusentals tunisier anlände till den lilla italienska ön Lampedusa under årets första månader, men eftersom de flesta av dem var fransktalande sökte de sig vidare mot Frankrike. Italien gjorde ingenting för att hindra dem, men de franska myndigheterna vägrade dem inresa och sände ett stort antal kravallpoliser för att få slut på flykten, vilket också lyckades.

 – Formellt sett bröt varken Frankrike eller Italien mot EU-lagstiftningen, men de bröt mot andan i EU:s Schengenavtal, avtalet om fri rörlighet mellan Schengenländerna, säger EU-kommissionären för EU:s inre säkerhet Cecilia Malmström.

Mot medlemsländernas vilja tänker hon se till att EU-kommissionen i september lyfter frågan om att skapa nya regler för hur staterna ska agera i liknande fall och hur de ska bevaka sina respektive gränser i framtiden.

Text: Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst