Annons
Annons

Poliser fuskar
för bättre statistik

26 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Enskilda poliser pressas över den etiska gränsen och fabricerar misstankar för att visa resultat.
– Jag påtalade problemet med pinnjakt redan 2007 men ledningen ryckte på axlarna, säger polisforskaren Stefan Holgersson.Enskilda poliser pressas över den etiska gränsen och fabricerar misstankar för att visa resultat.
– Jag påtalade problemet med pinnjakt redan 2007 men ledningen ryckte på axlarna, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Nyligen publicerade Stefan Holgersson, som kombinerar akademisk forskning och polisarbete, rapporten ”Polisens arbete mot narkotika” tillsammans med professor Johannes Knutsson. Under sitt arbete med rapporten studerade Holgersson bland annat hur brottet 5005 (överlåtelse, narkotika) hanterades i ett polisområde under perioden januari 2009 till augusti 2011.
Han fann ett stort antal exempel på att statistiken är missvisande men valde att inte ta med uppgifterna i rapporten. Istället publicerar han dem nu i ett appendix som skickas till politiker, poliser, tjänstemän, journalister och forskare.
– Jag var tvungen att göra på det sättet annars hade sannolikt Rikspolisstyrelsen stoppat hela rapporten. Naturligtvis önskar jag att polisorganisationen var mogen nog att erkänna och rätta till fel. Men nu är det som det är och jag har inget annat val än att som forskare sprida mina resultat, säger han.

Stefan Holgersson har funnit ett tiotal typexempel på fusk, exempelvis: ”Någon går in i ett ärende efter att en anmälan har skrivits och lägger till ett antal överlåtelsebrott”, ”konstaterat icke överlåtelsebrott redovisas som överlåtelsebrott” och ”ingripande polispatrull registrerar en misstänkt överlåtelse som flera överlåtelser”.
Förutom att misstankar riktas mot personer på ett felaktigt sätt understryker Holgersson att det innebär ett stort praktiskt problem då statistiken förvrängs. Vid ett fall av misstänkt narkotikaframställning lades det till 32 överlåtelsebrott vilket innebar att över en procent av hela länets årliga mål uppfylldes på felaktiga grunder.
– Man hamnar i en ond cirkel. Nu måste ju organisationen överträffa det resultatet nästa år och det kan bli svårt utan fusk, säger Stefan Holgersson.

Polistidningen har förgäves sökt rikspolischef Bengt Svenson för en kommentar. Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, hälsar via informationsansvarige Ulf Göranzon att hon inte kan kommentera uppgifterna eftersom IU (Polisens Internutredningar) påbörjat en utredning och förundersökningssekretess råder. Jan-Olov Onshagen, polismästare i Södertörn, avböjer också att kommentera med hänvisning till en påbörjad förundersökning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst