Annons
Annons

Forskning om brottsoffer prisas

17 november 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det blir den holländske forskaren Jan van Dijk som får 2012 års upplaga av Stockholm Prize in Criminology. Han får priset för sitt arbete med den internationella brottsofferundersökningen ICVS (International Crime Victim Survey) som han arbetat med i över 20 år.

Undersökningen skiljer sig från den officiella brottsstatistiken genom att den även belyser de brott som inte kommer till polisens kännedom, skriver Brottsförebyggande Rådet i ett pressmeddelande i samband med tillkännagivandet av priset. Forskningen har också gjort det möjligt att jämföra utsattheten för brott och brottsoffers situation i olika länder. Sedan 1989 har mer än 300 000 människor i 78 länder deltagit i undersökningen.

En av slutsatserna från arbetet är att internationella jämförelser av brottsstatistik inte är tillförlitliga, eftersom anmälningsbenägenhet och sättet att föra statistik skiljer sig åt mellan olika länder. Det visar sig också att risken att bli utsatt för ett brott är förhållandevis liten i de flesta länder, men ändå upplever många människor att det är stor risk att bli utsatt för brott.

Priset delas ut på det årliga kriminologisymposiet i Stockholm i juni.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst