Annons

Annons

”Det skulle vara smakfullt
med en krontalslösning”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det går trögt i löneförhandlingarna i Västernorrland – där polislönerna är bland de lägsta i landet. Men Johan Dyrander, förhandlingsansvarig med bakgrund som gruvarbetare, är fylld av kamplust.

Det går trögt i löneförhandlingarna i Västernorrland – där polislönerna är bland de lägsta i landet. Men Johan Dyrander, förhandlingsansvarig med bakgrund som gruvarbetare, är fylld av kamplust.

johan dyrander

Ålder:35 år
Fackligt uppdrag: Styrelseledamot och förhandlingsansvarig
i förbundsområde Västernorrland.
Arbete: Tf yttre befäl vid Sundsvallspolisen.
Bor: I Sundsvall.
Polis sedan 2001.
Jobbat fackligt sedan 2007.

 

Förbundsområde Västernorrland

Antal medlemmar: 435
Antal förtroendevalda: 15
i styrelsen.
Ordförande: Carina Ytterström

Facket och arbetsgivaren i Västernorrland lyckades inte komma överens, så i slutet av året lämnade man över frågan om de nya lönerna till Polisförbundet centralt och Rikspolisstyrelsen.

Varför blev ni oeniga?
– Mycket handlar om att vi inte tycker att vårt arbete värderas tillräckligt. I vår myndighet har man kört hårt med individuella löner, och det är många som är missnöjda med hur lönerna har satts. Arbetsgivaren vill fortsätta på det sättet, men vi underkänner det. Just nu siktar vi från fackligt håll på att alla ska vara med och betala så att alla poliser här når upp till åtminstone den nya ingångslönen på 21 300.

Hur vill du att det ska gå till?
– Jag tycker det skulle vara smakfullt med en krontalslösning, där alla poliser hos oss fick lika mycket. Det tror jag skulle göra att alla blev någorlunda nöjda. Men det viktigaste just nu är en uppvärdering av polisyrket – samhället måste värdera polisarbetet högre än man gör i dag.

Vad krävs för att åstadkomma det, tror du?
– Först och främst att utbildningen får högskolestatus. Först då tror jag att vi kan få upp lönerna ordentligt. Och lön är status i dag. Om polisyrket är ett låglöneyrke så blir det också ett lågstatusyrke. Det handlar ju om att människor faktiskt riskerar sina liv på jobbet, det är bedrövligt att det inte värderas högre.
– Jag tycker att det är dags för Polisförbundets medlemmar att verkligen ta kampen om yrkets status och värde nu. Löneanalysen som ska göras kommer att ha stor betydelse och ska kosta för RPS när resultatet blir klart!

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser