Annons
Annons

Prejande polis prövas i HD

23 januari 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Högsta domstolen ska pröva ett fall med en polis som prejade en motorcykel under ett efterföljande. Polismannen dömdes för tjänstefel i tingsrätten, men friades sedan av hovrätten.

Det var 2009 som två poliser övervakade trafiken i en civil polisbil. De misstänkte att en mc-förare var drogpåverkad och började följa efter. Motorcykeln körde då i väg i hög fart, och polisen försökte få stopp på färden genom att preja den. Föraren av polisbilen underrättade vakthavande befäl, men fick efter en stund order att avbryta. Då fortsatte han att följa efter, men utan sirener. Till slut körde motorcykeln i diket, då låg polisbilen ungefär 100 meter bakom och körde i 160 km i timmen. Motorcykelföraren skadades allvarligt.

Den polis som körde dömdes först av tingsrätten för tjänstefel. Tingsrätten ansåg bland annat att han i förväg skulle ha rapporterat om prejningen till sitt befäl. Domen överklagades till hovrätten som friade. Hovrätten ansåg att det bara var en formalitet att rapportera prejningen och att RPS föreskrifter om efterföljande var otydliga och att polisen därför inte skulle dömas för tjänstefel.

Nu tar riksåklagaren fallet till HD. Riksåklagaren (RÅ), som är landets högsta åklagare, anser att polisen hade skyldighet att rapportera prejningarna i förväg. RÅ anser att det var tjänstefel att inte avbryta förföljandet när polisen fick order om det. Åklagaren menar bland annat att det är viktigt att HD bedömer vad poliser får göra för att stoppa ett fordon.

Källor: Riksåklagaren och tidningen Lag & Avtal

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst