Annons
Annons

Snut – misslyckat ord för polis

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Under alla mina 37 år som polis har jag lagt stor vikt vid etik och moral. Värdegrund är något som alltid finns med på agendan vid våra befälsmöten i mitt arbetsområde Falun/Borlänge. Vid ett flertal tillfällen om året gör dagisgrupper och skolklasser besök hos oss. Vid dessa besök samt i vardagen benämner vi oss aldrig med ordet SNUT. Det känns som ett misslyckat ord för polis.

Med stor förvåning upptäcktes att ordet snut verkar vara ett ord som har plats på första sidan i vår tidning. Är detta lämpligt?Varför har rubriken ”Snut i slöja” använts? Vi tycker verkligen att detta bidrar till att vårt yrke nedvärderas hos allmänheten. Ska man som ny polis behöva framträda med bild och bli kallad snut redan vid detta tillfälle?

Med hopp om svar innehållande era reflektioner över ovan skrivelse.

Stationsbefälen samt yttre befälen Falun/Borlänge.
genom Hasse Ryberg 

Svar:

Tack för att du tog dig tid att berätta hur ni reagerade på rubriken ”Snut i slöja” som fanns på omslaget till förra numret avPolistidningen. Alla reaktioner från er läsare är till stor nytta för oss på redaktionen.

När vi sätter rubriker, särskilt på förstasidan som är tidningens ”skyltfönster”, försöker vi alltid att hitta formuleringar som fångar läsaren och väcker intresse. På förstasidan är det också viktigt att rubrikerna inte är för långa.

I det aktuella fallet med ”snut” föregicks publiceringen av en hel del resonerande. Vår avsikt var att väcka uppmärksamhet till en viktig artikel. Att ordet snut är laddat kunde jag förutse, men inte att det skulle väcka så starka känslor. I sammanhanget vill jag också nämna att Polisförbundet för några år sedan gav ut informationsfilmen ”Från byling till snut”, om förbundets och polisens historia.

Meningen var inte att uttrycka sig nedsättande eller oetiskt. Att några av våra läsare har uppfattat det som olämpligt, och i värsta fall kränkande, beklagar jag. Jag ber om ursäkt och hoppas att det inte har skadat förtroendet för mig,Polistidningen eller Polisförbundet.

 Anna Hjorth

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst