Annons
Annons

Fasta listor och
förstärkning i Blekinge

8 mars 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I början av mars gick Polismyndigheten i Blekinge ifrån periodplaneringen på utryckningen. Samtidigt påbörjade fyra nyanställda poliser sin introduktion.

I början av mars gick Polismyndigheten i Blekinge ifrån periodplaneringen på utryckningen. Samtidigt påbörjade fyra nyanställda poliser sin introduktion.

Förändringarna genomfördes efter en översyn som facket och arbetsgivaren gjort tillsammans.
– Vi begärde en arbetsmiljöanalys, för personalen mådde inte så bra. Det var ständiga förskjutningar i arbetstider och många upplevde att de aldrig kunde få ledigt, berättar Jonas Nimborn, som är ordförande för Polisförbundet i Blekinge.

Vid genomgången fann man återkommande problem med bemanningen och en del extrema exempel. Som att poliser arbetat till klockan 04 i Karlskrona, för att sedan ta sig till Karlshamn till klockan 10 samma dag för en utsättning inför en fotbollskommendering. Jobb fem till sju helger på raken förekom också.

Även själva periodplaneringen tog mycket tid och energi, enligt rapporten ”Översyn av utryckningsverksamheten”. Så gott som alla utryckningspoliser önskade att en fast lista skulle ersätta systemet med periodplanering och skugglista, en hybrid som Blekingepolisen haft sedan 2008.
– Tanken var ju att var och en skulle kunna välja sina pass, men om det behövs sex personer och man är sex anställda blir ju i stort sett alla pass måstepass, säger Jonas Nimborn.

Nu har man alltså förhandlat fram nya fasta sexveckorsscheman för de cirka 60 utryckningspoliserna i Karlshamn och Karlskrona.
– Det är så som vi alltid har jobbat förr. Nu kan man räkna ut framåt om man är ledig på julen eller inte, och kan planera sitt liv, säger Jonas Nimborn.

Förändringen innebär också att man åter får fasta turlag.
– Det ville vi ju ha för de blir som ens andra familj. Man lär känna varandra, kan vara sig själv och får den här grundtryggheten, säger Jonas Nimborn.
Införandet av fasta listor görs på försök till den sista januari nästa år.

Jonas Nimborn ser inga större orosmoln när det gäller schemaförändringarna. Han är dock inte helt nöjd med de extralånga nattpass som införts under två helgnätter per sexveckorsperiod.
– Just på helgnätter, när det är så mycket att göra, är väl då man inte ska jobba tio-elva timmar. Det är lite tveksamt ur arbetsmiljösynpunkt, men det har vi gått med på. Annars hade det inneburit att vi skulle vara tvungna att jobba två helger av tre för att få ihop det, säger han.

Bemanningen på utryckningen har också ständigt varit låg. Inte på papperet, men ute i verksamheten.
– Att alla tjänster är tillsatta hjälper ju inte om inte poliserna är på plats. Så fort de unga poliserna får fast jobb börjar de ju bilda familj och blir föräldralediga, säger Jonas Nimborn.
Han berättar att fyra kollegor nu har värvats från Skåne för att stärka upp bemanningen.
– Det är ett välbehövligt tillskott, så att vi får lite luft i systemet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst