Annons

Annons

Omorganisation slöseri
med energi, enligt forskare

26 april 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap, är kritisk till den energi som polisen nu lägger ned på den föreslagna myndighetssammanslagningen.

Bo Wennström, professor i rättsvetenskap, är kritisk till den energi som polisen nu lägger ned på den föreslagna myndighetssammanslagningen.

Han poängterar att Polisorganisationskommittén skulle svara på om dagens organisation ”utgör ett hinder för de krav regeringen ställer på högre kvalitet, ökad kostnadseffektivitet, ökad flexibilitet och väsentligt förbättrade resultat”. Sedan hamnade man väl snabbt i ett ja, anser han.
– Det finns en ständig övertro till att omorganisationer ska lösa polisens problem. I stället innebär den enorma energi som läggs ned i arbetet med omorganisationen ett tapp. Sedan arbetar man sig långsamt tillbaka till samma nivå, säger han till Polistidningen.

Bo Wennström har bland annat studerat utredning efter utredning, som sedan 1900-talets början fört den svenska polisorganisationen från ett läge med över 1 000 polisdistrikt, till dagens förslag om en enda polismyndighet. Han beskriver sammanslagningen som ”att satsa allt på ett kort”.
– Först var allt fokus på att det skulle bli 20 000 poliser. Sedan kom det här.

Bo Wennström anser att en stor del av polisens effektivitetsproblem beror på uppdragsgivaren, som ständigt kommer med nya uppdrag, lagar, förordningar och förhållningsorder. Till detta kommer jakten på kvantitativa mål, i en verksamhet som till stora delar har kvalitativa uppgifter, resonerar han. 

Fotnot: Bo Wennström är professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitets centrum för polisforskning.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst