Annons
Annons

Smarta västar döljer utrustning

15 maj 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Tunna västar i funktionsmaterial som gömmer både radio, handfängsel och kablar blev ett lyft för polisens spanare.Tunna västar i funktionsmaterial som gömmer både radio, handfängsel och kablar blev ett lyft för polisens spanare.
– Vi har länge saknat en bra utrustning som är både säker och funktionell, säger Stefan Edin på narkotikasektionen i Västerort som varit med och tagit fram västen.

Lena Gadde i Fors utanför Avesta är biomedicinsk analytiker till yrket och har haft egen firma som sömmerska sedan 1996. Hon arbetar i en speciell typ av funktionsmaterial, en blandning av nylon och mikrofiber, och har bland annat sytt skyddskläder åt speedwayförare. För fem år sedan kontaktades hon av Stefan Edin, kriminalkommissarie på narkotikasektionen vid Västerortspolisen i Stockholm. Han undrade om hon kunde hjälpa dem att ta fram en ny väst som döljer utrustningen ute på fältet.
– Det kändes spännande att få jobba med polisen. Jag högg direkt, säger Lena Gadde.

Stefan Edin hade då länge letat efter en lösning på utrustningsproblemen för civilklädda poliser.
– Vi har varit väldigt eftersatta på klädfronten och det har varit en ständig balansgång. Man vill få med så mycket saker som möjligt ur säkerhetssynpunkt men det ska synas så lite som möjligt. Och så ska det helst vara bekvämt också.

Han skissade på en modell av en väst som Lena Gadde sedan modifierade och sydde upp. Det blev dubbla lager av det särskilda funktionstyget, med runtsömnad för stabilitet och många fickor som gömmer både radio, mobil, handfängsel, pepparspray, ficklampa och annat som kan behövas under spaning.
– Västen måste sitta tight för att allt ska hållas på plats. Tyget är högelastiskt och håller formen bra, förklarar Lena Gadde, som tillbringat många sena kvällar och helger med högerfoten på symaskinspedalen. 200 västar har hon sytt upp till spanarna. Enligt vad Stefan Edin erfar är poliserna väldigt nöjda med den nya utrustningsvästen.
– Om man skulle göra en arbetsmiljöanalys så finner man nog att vi civilklädda poliser befinner oss i farliga miljöer minst lika ofta som den uniformerade polisen. Med västarna har vi fått bättre förutsättningar att arbeta bekvämt och vi kan smälta in i olika miljöer utan att behöva tumma för mycket på säkerheten.

Karin Janson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst