ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Uppdaterad socialdemokratisk rättspolitik presenterades

Publicerad 2012-06-29

Aktuellt Socialdemokraternas nya rättspolitiska program innehåller 98 förslag och presenterades i slutet av juni. Enligt Morgan Johansson (S) är det dels en nödvändig uppdatering av politiken, dels en väg att sätta press på regeringen.
– Det är ett mycket ambitiöst program som ska tvinga regeringen att agera inom rättspolitiken där ingenting händer, säger han.

Det har gått 18 år sedan förra gången socialdemokraterna sjösatte ett kriminalpolitiskt program. Den 29 juni presenterades ett förslag på nytt program med det uttalade målet att Sverige ska ha Europas bästa polis 2020.
– Jag undrar också varför det har tagit så lång tid. Enormt mycket har hänt sedan 1994, inte minst inom tekniken. Frågor om integritet och övervakning har helt nya dimensioner. En hög arbetslöshet har bitit sig fast och det får effekter på kriminaliteten. Globaliseringen har också medfört en ny typ av brottslighet, säger Morgan Johansson (S), ordförande justitieutskottet.
Den del av programmet som berör polisen bygger på fem punkter:
• Polisen ska bli en lärande organisation genom bättre utbildning, forskning och metodutveckling.

• Fler personer ska civilanställas.

• En enhetlig organisation ska skapas genom att de 21 polismyndigheterna slås samman.

• Polisen ska få större möjligheter att använda bland annat telefonavlyssning och beställa spaningshjälp från FRA.

• Problemen med tystad personal och lågt i tak inom polisen ska undanröjas.
Morgan Johansson konstaterar att målet om 20 000 poliser är uppnått och att han tycker att det är bra.
– Men regeringen har varit för upptagen av kvantitet och försummat kvalitetsmålet. Det är det vi vill göra något åt nu.
Morgan Johansson säger sig vara medveten om svårigheterna då en organisation växer så snabbt som polisen har gjort. Samtidigt tror han att en socialdemokratisk regering hade lyckats bättre med att använda nytillskottet av poliser i den direkta brottsbekämpningen.
– I regeringsställning brukar vi vara mera aktiva med att styra myndigheterna än de borgerliga är. De är extremt rädda att hamna i ministerstyre, säger Morgan Johansson.
I en kommentar på Polisförbundets hemsida konstaterar Lena Nitz, ordförande Polisförbundet, att det är bra att polisfrågorna är uppe på den politiska agendan.
– En förutsättning för ett effektivt polisarbete är en högskoleutbildning. En annan att våra medlemmar känner sig delaktiga och att deras yrkeskompetens värderas på rätt sätt av arbetsgivaren, säger hon.