Annons
Annons

Polisförbundet samlades till beslut på representantskapet

25 september 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet ska vara bra på möten. Oavsett om de är tuffa, eller i samförstånd. Det sade förbundets ordförande Lena Nitz vid sitt invigningstal på representantskapet i Västerås.

Polisförbundet ska vara bra på möten. Oavsett om de är tuffa, eller i samförstånd. Det sade förbundets ordförande Lena Nitz vid sitt invigningstal på representantskapet i Västerås.

Det var 129 förtroendevalda ombud från hela landet som hade samlats till 2012 års upplaga av representantskapet, som är Polisförbundets högsta beslutande organ. Polistidningen fanns också på plats för att följa debatten, när riktlinjerna drogs upp för de kommande åren.

repskap 2012

Följ gärna Polisförbundets representantskap 2012 på Twitter: #Repskap2012

Du kan också läsa mer på Polisförbundets webb: www.polisforbundet.se

–  Vi poliser har stort ansvar för att föra svensk polis in i framtiden. Jag anser att alla som är här har ett ansvar för att förvalta det uppdraget. Oavsett om man är justitieminister, rikspolischef, ordförande, ombud eller medlem, sa Lena Nitz.

I sitt anförande tog hon också upp den stora omorganisationen av svensk polis och vad den kommer att innebära – även för förbundet.

– Polisförbundet är i förändring. Vi kommer också  att behöva omorganisera oss för att möta den nya polisorganisationen. Vi behöver fånga det engagemang som finns bland de nya poliserna. Vi måste också vända spegeln mot oss själva för att se hur förändringsbenägna vi är.

Även justitieminister Beatrice Ask tog upp viljan och förmågan till utveckling och förändring i sitt tal.

– Ni poliser är kreativa, det finns ju hur många idéer som helst. Det kan inte vara något problem för rikspolischef Bengt Svenson att lösa de svårigheter som finns, när han har så många kreativa medarbetare, sa hon.

Beatrice Ask sa också att hon anser att ett bra ledarskap är av allra största vikt för att omorganisationen ska bli lyckad, utan att det ska gå ut över det ordinarie polisarbetet.

– Rikspolisstyrelsens och länspolismästarna är ytterst ansvariga för att omorganisationen genomförs så att operativa insatser och polisarbete kan fortgå samtidigt, det får inte gå i stå. Det förändringsarbete och den modernisering som pågår måste fortsätta.

Att polisen blir en myndighet innebär inte att alla beslut kommer att fattas på Kungsholmen, sade rikspolischef Bengt Svenson i sitt anförande.

–  Utan en myndighet innebär möjlighet att bedriva en mer delegerad verksamhet. Utvecklingsverksamheten ska kunna flytta ut – vi kan snegla lite på åklagarnas utvecklingscentrum. Det kan vara en utgångspunkt. Det behöver inte vara det, men vi ska vara öppna och titta på hur andra har gjort, sade han.

Eva Nordmark, ordförande i TCO, riktade sig i sitt anförande bitvis direkt till Beatrice Ask:

– Vi är jättemånga som kommer att jubla när du kommer med beskedet om att polisutbildningen blir en högskoleutbildningen. Och ju förr desto bättre, sade hon.

Text: Anna Hjorth och Eva Schoultz

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst