Annons
Annons

Alfred löste hälften av morden

23 januari 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Operation Alfred inleddes för ett år sedan för att skapa trygghet och lösa de många morden i Malmö. På onsdagen höll polisledningen presskonferens och berättade om resultatet.

Det har gått ett år sedan en man sköts till döds på Kantatgatan i Malmö. Mordet blev upptakten till operation Alfred, skånepolisens särskilda satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Sedan dess har en person dömts till 15 års fängelse för mordet på Kantatgatan. Fem personer har sammanlagt dömts till 78 års fängelse för delaktighet i något av de tio morden som ursprungligen initierade operation Alfred. Officiellt anses nu hälften av morden vara uppklarade. Dessutom har över 30 kilo narkotika och 86 vapen tagits i beslag under 2012.

– Vi fick rikspolischefens förtroende och lyckades bra. Jag är mycket nöjd över hur personalen i Skåne samarbetat med Rikspolisstyrelsen, säger länspolismästare Eva Årestad Radner.

Insatserna har kostat 41 miljoner. Eva Årestad Radner poängterar att det nedlagda arbetet inte bara kommer Skånepolisen till del.

– Nya rutiner och arbetssätt kan andra också få nytta av, säger hon.

Operation Alfred vilar på tre ben: Trygghetsskapande insatser, gatuinsatser och utredning/lagföring. Enligt Stefan Sintéus, chef för länskriminalen, har polisen koncentrerat sig på tre nivåer av misstänkta. Överst finns 10-15 personer som tjänar mycket pengar på organiserad brottslighet. Ungefär lika många experter, med till exempel juridiska eller ekonomiska specialkunskaper, är knutna till personerna i det översta skiktet. Under dem sysselsätts runt 300 kriminella med sådant som langning, rån, svartklubbsverksamhet och vapenförsäljning.

– Det rör sig om lite fler inblandade än vi först trodde, säger Stefan Sintéus.

Operation Alfred kommer att fortsätta även utan förstärkningar från andra delar av Sverige.

– Vi planerar tre år framåt. Nu har vi tagit över verksamheten själva och kommer att arbeta vidare, säger Eva Årestad Radner.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst