Annons
Annons

Tre utmaningar med
koppling till våra villkor

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Vår kapacitet att jobba nära tillsammans fastän vi geografiskt befinner oss i olika delar av landet och på olika nivåer i organisationen kommer att sättas på prov.”

Under det här året kommer Polisförbundet att samlas kring tre stora frågor. Den första gäller arbetet med en sammanhållen svensk polis.

Vi ska bidra till att effektivisera verksamheten med vår sakkunskap på alla nivåer genom delaktighet och påverkan i formeringen av den nya Polismyndigheten. Det är en fantastisk möjlighet och det är självklart att vi tar vårt ansvar och arbetar för att svensk polis ska bli så bra det bara går. Arbetsgivaren har 20 000 poliser med specialistkompetens inom all form av polisarbete till sitt förfogande. Tar man bara vara på det så kan det inte misslyckas.

Den andra frågan handlar om hur Polisförbundet ska möta upp arbetsgivarens nya organisation och förbättra vårt eget arbete för att ta tillvara medlemmarnas intressen på bästa sätt.   Därför ska även vi se över vår organisation och vårt arbetssätt. Ännu en möjlighet till utveckling, förbättring och nya tankar som leder fram till bättre och smartare arbete.

Den tredje frågan handlar om utvecklingen av polisyrket.  Hur ska vi kunna möta de krav som framtiden har på polisen? Hur kommer samhället att se ut i framtiden, vilka värderingar styr medborgarnas syn på ett tryggt samhälle, hur har kriminaliteten utvecklats och framför allt hur ser det ut i vår omvärld. Vi ska tillsammans med experter, genom undersökningar och rapporter försöka hitta några kompassriktningar att ta fasta på för att sätta kursen för vårt framtida utvecklingsarbete. Vilken förmåga och vilka förutsättningar behöver svensk polis ha i framtiden för att minska brottsligheten och öka tryggheten?

Samtliga dessa tre frågor hänger ihop och har dessutom en mycket nära koppling till utvecklingen av våra lön- och anställningsvillkor. Både i ett kortsiktigt och strategiskt långsiktigt perspektiv. Och vårt löpande arbete ska självklart rulla på som vanligt.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz

”Vår kapacitet att jobba nära tillsammans fastän vi geografiskt befinner oss i olika delar av landet och på olika nivåer i organisationen kommer att sättas på prov.”

Det är ett mycket händelserikt och spännande år som väntar.  Vår kapacitet att jobba nära tillsammans fastän vi geografiskt befinner oss i olika delar av landet och på olika nivåer i organisationen kommer att sättas på prov.  Ibland måste vi alla anstränga oss lite utöver det vanliga. Ta fatt i den där lusten, energin som får oss att göra någonting extra. Det här är ett sådant tillfälle

Vi måste nu klara av att behålla fokus på de här tre stora frågorna över tid.  Rikta kraften mot rätt sak vid rätt tidpunkt och ibland dela uppmärksamheten mellan frågorna samtidigt. Vi måste vara flexibla för att vid behov kunna växla fokus från en fråga till en annan när så krävs. Det kommer att bli ett tufft arbete – men det är vi vana vid. Det är då vi är som bäst.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst