Annons
Annons

”Vad gör vi om det händer igen?”

20 maj 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sju utbrända bilar i ett garage, arton polisanmälningar och fyra skadade poliser är några av följderna efter upploppet i Stockholmsförorten Husby. Sju utbrända bilar i ett garage, arton polisanmälningar och fyra skadade poliser är några av följderna efter upploppet i Stockholmsförorten Husby.

oroligt i husby

Den 13 maj sköt polisen ihjäl en 69-årig man efter att han hotat poliser med en macheteliknande kniv.

Två dagar senare arrangerade organisationen Megafonen en demonstration mot polisvåld. Där framfördes bland annat krav på en oberoende utredning av skjutningen.

Söndagen den 19 maj utbröt upplopp i Husby med bland annat stenkastning, krossade fönster och bilbränder.

– Vi förstår att folk reagerar på det sättet, skriver Megafonen i ett pressmeddelande.

– Tidigare har oron i Södra Järva, där Husby ligger, eskalerat i samband med skollov till exempel. Det som är nytt den här gången är att de skyller på oss. Enligt dem är det vårt fel att de förstör för sina grannar och attackerar polisen, säger Diana Sundin som är ordförande för Polisförbundets avdelning vid Västerortspolisen.

Det var vid 22-tiden som polisen larmades till en adress i området, där de möttes av stenkastande ungdomar. Totalt deltog ett 40-tal poliser från flera delar av Stockholmspolisen i insatsen som pågick nästan hela natten.

– De poliser som skulle ha slutat vid 22 kunde inte lämna jobbet, utan vissa var tvungna att fortsätta till klockan fyra i morse. Då hade de jobbat sedan klockan 12 på dagen, säger Diana Sundin.

De poliser som skadades har enligt Diana Sundin fått lindriga fysiska skador efter stenkastningen och har inte behövt söka vård.  De närmaste dagarna kommer man att genomföra debriefingsamtal och inför kvällens arbetspass kommer det att hållas längre genomgångar än annars.

– Många ställer sig frågan vad vi gör om det händer igen, och vi vill att alla ska vara så väl förberedda som möjligt. Det kommer att vara fler poliser som jobbar i kväll, säger Diana Sundin.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst