Annons
Annons

”Helt oacceptabelt”

21 maj 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det våld som riktats mot poliser och brandmän i samband med de senaste dagarnas upplopp i Husby är helt oacceptabelt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Det våld som riktats mot poliser och brandmän i samband med de senaste dagarnas upplopp i Husby är helt oacceptabelt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Hon har själv jobbat i Västerort – det Stockholmsdistrikt som Husby tillhör – och hon har bland annat varit i kontakt med skyddsombudet där för att bilda sig en uppfattning om läget.

– Men det som händer i Husby är inte ett bara ett Stockholmsproblem. Det är inte heller ett rent förortsproblem. Det är en nationell angelägenhet. Det får inte fortgå och här måste faktiskt politikerna agera, säger hon till Polistidningen.

Det framförs också många synpunkter på polisens agerande i Husby.
– Jag är inte så insatt i detaljerna, men alla polisingripanden går att analysera ur ett polistaktiskt och ett etiskt perspektiv. Det är väldigt lätt att tycka när man befinner sig i en trygg, varm miljö. Jag tycker nog att man ska ta in lite mer eftertanke innan man bildar sig en uppfattning.

Det sägs bland annat att poliser gjort rasistiska uttalanden.
– Det är många påståenden som cirkulerar just nu. Jag vet inte vad som stämmer. Var och en måste stå för vad den gör och vad den säger, men rasistiska tillmälen är aldrig acceptabla. Det är inte professionellt polisarbete. Och för varje gång en polisman uttrycker något sådant tvingas hela kåren bära hundhuvudet för det.

Lena Nitz oro för att någon ska bli allvarligt skadad är påtaglig.
– Det här är en jätteallvarlig och extremt påfrestande situation.  Även om vi är tränade att hantera att våld riktas mot poliser i syfte att skada så sätter det sina spår och de spåren kan nog sitta i ett bra tag framöver, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst