Annons

Annons

Dödsskjutning väcker frågan om elpistol på nytt

15 maj 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter dödsskjutningen i Husby i norra Stockholm har frågan om svensk polis bör ha elpistol väckts igen. Polisförbudet anser att elpistol skulle vara ett bra komplement till dagens utrustning medan RPS säger nej.

Efter dödsskjutningen i Husby i norra Stockholm har frågan om svensk polis bör ha elpistol väckts igen. Polisförbudet anser att elpistol skulle vara ett bra komplement till dagens utrustning medan RPS säger nej.

Frågan om polisen ska få använda elpistol utreddes senast av Rikspolisstyrelsen 2007 och då blev svaret ett nej. Dessförinnan hade även det etiska rådet avfärdat idén om att svensk polis skulle utrustas med elpistol. Sedan dess har egentligen ingenting hänt. Och det finns inte någon anledning att ompröva beslutet, menar Martin Lundin som är poliskommissarie på Polisavdelningen på RPS.

– Nej, i nuläget ser vi inte något skäl till det. Men vi följer frågan, bland annat genom polismyndigheternas inrapportering om användningen av exempelvis skjutvapen och pepparsprej. Och den visar att man sannolikt inte skulle minska antalet dödsskjutningar, även om polisen hade tillgång till elpistol, säger han till Polistidningen.

När svensk polis skjuter i ihjäl någon, vilket inträffar ungefär en gång per år, så är det nästan uteslutande i nödvärn. Det är situationer då elpistolen inte skulle vara ett alternativ, eftersom det då krävs ett skarpt vapen. Martin Lundin hänvisar också till en studie från USA, där man studerat antalet dödsskjutningar före och efter införandet av elpistol i ett antal delstater.

– Elpistolen har inte haft någon inverkan på dödsskjutningarna, men däremot har man sett andra positiva effekter. Det blir inte färre skjutningar, men det blir färre situationer med annat fysiskt våld. Det är samma effekt som vi har haft med pepparsprejen.

I de övriga nordiska länderna är det endast polisen i Finland som har elpistol, där den infördes 2005 efter en försöksperiod. I övriga Europa är det bland annat Storbritannien och Frankrike som använder den, och i USA finns den i vissa delstater.

Polisförbundet anser att elpistolen skulle vara ett bra komplement till den utrustning som svensk polis har i dag, som ytterligare ett alternativ mellan pepparsprej och pistol.

– Vår ambition är ju att alltid försöka lösa en svår situation på ett sätt som skadar så lite som möjligt. Det är en arbetsmiljöfråga, poliser möts av hot och våld relativt ofta, och i vissa fall skulle elpistolen vara ett riktigt bra komplement till vår utrustning, säger ordförande Lena Nitz i en intervju i TV4.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst