Annons

Annons

3 frågor till Greg O’Connor

17 juni 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

… ordförande för Nya Zeelands polisfack, på besök i Norden under några dagar i maj för att bland annat diskutera polisens beväpning.

… ordförande för Nya Zeelands polisfack, på besök i Norden under några dagar i maj för att bland annat diskutera polisens beväpning.

Hur är poliserna beväpnade på Nya Zeeland?
Vi brukade vara obeväpnade, men efter 2009, när nio poliser sköts och tre dog, ändrades det. Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka bär vi elpistoler och har tillgång till skjutvapen i bilarna.

Hur är det med skjutvapen i samhället i övrigt?
– Det finns en utbredd jägarkultur på Nya Zeeland, så många har tillgång till vapen. Tidigare var det mest psykiskt sjuka inblandade när poliser blev beskjutna, men det har förändrats, även om de kriminella i första hand har sina vapen för att skydda sig mot varandra.

Vilken linje driver ni i facket i beväpningsfrågan?
– En klar majoritet av våra medlemmar vill införa generell beväpning, även om den andelen sjunkit något sedan vi fick elpistoler och skjutvapen i bilarna. Vi tror att det är oundvikligt att vi förr eller senare inför generell beväpning, men avvaktar och se hur den nya modellen fungerar.

Fotnot: Greg O’Connor är även ordförande för In­ternational Council of Police Representa­tive, världspolisfacket.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst