Annons
Annons

Bonus för flyttad sommarsemester

3 juni 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Fem tusen kronor per flyttad semestervecka i juli. Så gör Gävleborgspolisen för att klara sommarbemanningen. 19 poliser har nappat på erbjudandet.Fem tusen kronor per flyttad semestervecka i juli. Så gör Gävleborgspolisen för att klara sommarbemanningen. 19 poliser har nappat på erbjudandet.

– Det är utmärkt att arbetsgivaren använt morot istället för piska. Alternativen till den här lösningen var betydligt värre, tycker Andreas Löfstrand, ordförande för Polisförbundet i Gävleborg.

Erbjudandet gick ut i april och polismyndigheten kan nu summera att 13 poliser i Gästrikland och 6 i Hälsingland tackat ja till att flytta en semestervecka från juli månad. Arbetsgivaren kompenserar semesterflytten med fem tusen kronor per medarbetare utifrån en överenskommelse med Polisförbundet. Även föräldralediga poliser har fått erbjudandet.

–  Det blir en merkostnad på närmare 200 000 kronor, men vi ser det som en bättre lösning än att riva upp fastlagd semesterplan eller täcka upp med övertidslösningar. Både ekonomiskt och för arbetsmiljön är detta att föredra, säger Gudhrun Unogård, chef för planeringsenheten vid Polismyndigheten i Gävleborgs län.

Känns det som att sommaren är i hamn nu?

–  Det ser i alla fall betydligt bättre ut för juliveckorna. Första halvan av augusti kan bli lite kärvare. Då har vi många evenemang i länet som kräver polisresurser, säger Gudhrun Unogård.

Enligt Gävleborgspolisen är huvudorsaken till problemen att klara semesterbemanningen en extremt hög andel föräldraledigheter bland poliser i yttre tjänst.

Polisförbundet ser årets ”flyttbonus” som något av ett försök.

–  Jag kan inte säga om det blir någonting som återkommer fler somrar. Först krävs en ordentlig utvärdering. Men arbetsgivaren ska ha beröm för att man sökt en lösning som bygger på frivillighet och facklig samverkan, säger Andreas Löfstrand.

Text: Fredrik Mårtensson

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst