Annons
Annons

”Väktaren” patrullerar längs Malmös gator

8 oktober 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Civilkurage är bra. Men vad händer när civila personer tar på sig superhjältekostymer och ger sig ut för att systematiskt hjälpa Polisen?Civilkurage är bra. Men vad händer när civila personer tar på sig superhjältekostymer och ger sig ut för att systematiskt hjälpa Polisen?

I Malmö har frågan om hur mycket vanliga medborgare bör engagera sig i brottsbekämpning blivit aktuell. Sedan i juli patrullerar en maskerad man gatorna nattetid ett par gånger i veckan.

– Jag vill se till att ingen råkar illa ut och försöka hjälpa Polisen. Jag är inte intresserad av att hoppa på eller provocera, utan det är den svenska lagen jag förhåller mig till, säger mannen som kallar sig Väktaren.

Real life superheroes

Malmös väktare är inte ensam om att klä sig i superhjältekläder och gå ut för att bekämpa brott eller hjälpa utsatta. Fler liknande så kallade ”real life superheroes” finns i bland annat USA. En av de mer kända är Phoenix Jones, som vaktar Seattle.

Källa: Wikipedia

Han vill ge vittnesmål, förhindra brott med sin närvaro och ingripa vid behov. Engagemanget kom sedan han vid flera tillfällen upplevt att andra som bevittnat brott inte agerade.

Superhjälteverksamheten är laglig. Alla får vara klädda nästan hur de vill på offentlig plats. Alla har också rätt att göra envarsingripande i väntan på polis. Men även om Väktaren inte gör något fel så ska envarsingripanden helst bara hända och inte uppsökas, säger Patric Heimbrand, som är biträdande polisområdeschef i Malmö.

– Man får uppsöka den värsta brottsplats man kan tänka sig och ha för avsikt att hjälpa till, men av erfarenhet vet vi att när någon sätter i system att söka upp brott så går det fel förr eller senare. Det är personer som bedömer brottsituationer utan varken utbildning eller erfarenhet.

Han framhåller att Polisens uppdrag är att berätta hur folk kan engagera sig ideellt och uppmuntra till att alla ska våga bidra på sin nivå.

– Alla har ansvar för ett bättre samhälle. Ser man någon bli misshandlad är det självklart för mig att avvärja på det sätt man är kapabel till, säger han.

För Väktaren är dräkten med heltäckande mask ett sätt att väcka uppmärksamhet och skapa debatt om civilkurage, men också ett sätt att skydda sitt vanliga liv genom anonymitet.

– Problemet är att så fort han blir inblandad i något är han lika offentlig som alla andra, till exempel om han behöver vittna, säger Patric Heimbrand.

Anna Lyrenäs

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst