Annons
Annons

Klargörande om Facebookgruppen UMF

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet tillsatte en ”utvecklingsgrupp” med målet att hitta kollegor för nya sätt att kommunicera och utveckla förbundet. Man ville få in kollegor som inte var fackligt skolade, som kunde se ”utanför boxen”. Gruppen bildade bland annat facebookforumet UMF (Underbetalda Missnöjda Förbannade). Att man är med i gruppen innebär inte per automatik att man står bakom just dessa ord.

Vi ”äger” forumet, inte Polisförbundet centralt. Att jag ofta tar upp fackliga spörsmål är för mitt fackliga engagemang och viljan att hjälpa medlemmar samt utveckla facket i stort, det bör ingen ha missat.

Tanken med forumet var att samla kåren och påverka vårt jobb positivt, föra oss samman och dela kunskapen vi tillsammans besitter. Lyfta problem/hitta lösningar och se hur saker och ting fungerar runt om, från kollegor i norr till FN-poliser i söder, för det finns skillnader! Det är tillbaka hit vi vill. Därför har vi ”låst” forumet, för att få kollegor att tänka till och reflektera över hur och vad man skriver.

Vi bestämde att forumet, till skillnad från vår arbetsplats skulle ha högt i tak. Vi skulle inte ta bort kommentarer eller medlemmar, vi skulle alla ha rätten att uttrycka oss. Därav att vi inte raderat några inlägg eller kommentar. Rätt eller fel, vem avgör?

Forumet har bidragit till vinterkängor åt kollegor i norr, värmande ord till kollegor som gjort hjälteinsatser, beröm till de chefer som stått upp för sin personal och kommit till tals när det blåst storm i media. Vi har hjälpts åt med tips gällande utrustning, uppstart av officiella polissidor på Facebook. Detta tack vare alla som varit aktiva på sidan. Engagemanget är stort och det ska vi ta tillvara på! Chefer, vakthavande befäl, kollegor på RPS, krimare, IGV-are, listan på kollegor som bidragit kan göras lång.

Det har uppskattningsvis startats ett par tusen trådar med tio–femton, upp till 200 kommentarer i samma tråd, totalt mellan 20 000–50 000 kommentarer, om det räcker? Många har aldrig deltagit, vissa har bara läst. Vi kan med säkerhet säga att cirka 1000 stycken gör mer än bara läser.

De grövsta påhoppen har kommit i anslutning till dödsskjutningarna i Varberg och Husby efter kommentarer som ”poliser är fega och drar upp siggen”, ”borde kunna hantera person som ’bara’ drar kniv”, ”polisen avrättade mannen i Husby”. Även Quetzala Blanco får sig en törn efter sin krönika med rubriken ”Är du rasist? Älskar våld? Hatar att åka dit? Sök till Polishögskolan”. Hon skriver om hur hon har en t-shirt med ovan text som hon bär med stolthet…

Jag tar starkt avstånd från vissa uttalanden från kollegor, men ordspråket ”som man bäddar får man ligga” ligger i vissa fall nära till hands.

Nu hoppas jag på en nystart och att samtliga på forumet använder styrkan i att kunna nå 5000 kollegor bara genom ett knapptryck, på ett sätt förenligt med vad svensk polis ska stå för – STOLTHET!

Peppe Larsson
Stolt grundare, polis och fackligt förtroendevald

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst