Annons
Annons

Öronmärkt stol för aspirant

25 november 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

carina_ytterstrom-2webI Västernorrland sitter en aspirant med i förbundsområdets styrelse. Modellen har prövats några år och snabbt blivit självklar.
– Vi måste få in nästa generations tänk, säger ordföranden Carina Ytterström.carina_ytterstrom-2webI Västernorrland sitter en aspirant med i förbundsområdets styrelse. Modellen har prövats några år och snabbt blivit självklar.
– Vi måste få in nästa generations tänk, säger ordföranden Carina Ytterström.

För sju–åtta år sedan kom Polisförbundets dåvarande huvudskyddsombud i Västernorrlands förbundsområde med en idé: Aspiranter ska sitta med i styrelsen. Tanken var att få med sig de yngre på tåget, ta del av deras funderingar och väcka deras intresse för styrelsearbetet, berättar Carina Ytterström.

Lyckades ni?

– Ja, det har verkligen fått effekt. Vi har fyra ledamöter i styrelsen nu som har blivit invalda efter att ha suttit med som aspiranter.

Hur går det till?

– När vi har informationsträff för de nya aspiranterna, och berättar om Polisförbundet, får de till uppgift under den dagen att utse en av dem som ska sitta med i förbundsområdets styrelse. Hittills har de alltid lyckats med det. Personen blir en fullvärdig ledamot under sitt aspiranthalvår.

Vad förväntar ni er av aspirantledamoten?

Carina Ytterström

Ålder: 57 år.

Bor: I Sundsvall.

Fackligt uppdrag: Polisförbundets ordförande i Västernorrland sedan 2008 och verksamhetsrevisor för förbundet centralt.

Förbundsområde Västernorrland

Antal medlemmar: Cirka 450.

Antal förtroendevalda: 15 i styrelsen inklusive en aspirant.

– Kravet vi ställer är att man finns med på pappret. Vi vet att aspiranterna har mycket annat att lära sig som tar tid. Förhoppningsvis är de med på styrelsemötena, men vi lägger inte på dem några ansvarsområden. Vissa är väldigt delaktiga, andra lite mindre.

Hur påverkar aspiranternas närvaro styrelsearbetet?

– Den gör att vi får förståelse för de yngre medlemmarnas situation, vilket är bra. Det är lätt att vi äldre ledamöter tänker i samma banor som tidigare. Aspiranterna har nog fått oss att förstå att vi bör vara aktiva på Twitter och Facebook till exempel. Jag twittrar sen i fjol och har nog påverkats av en diskussion om det i styrelsen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst