Annons
Annons

Poliser i norr går över gränsen

3 december 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Från hav till fjäll. Polismyndigheterna i Västernorrland och Jämtland har inlett ett samarbete över länsgränserna.  Bland annat har man skapat en gemensam gränspolisenhet.

Från hav till fjäll. Polismyndigheterna i Västernorrland och Jämtland har inlett ett samarbete över länsgränserna.  Bland annat har man skapat en gemensam gränspolisenhet.

-Vi har sett fram emot den nya organisationen länge. Med en gemensam gränspolis för två län kan vi avlasta varandra och inte minst dra nytta av att vår arbetssituation skiljer sig ganska mycket mellan länen, säger Ingela Rindberg, gränspolis med stationering i Östersund.

Förutom gränspolisen slogs kriminalunderrättelsetjänst och rättsenhet ihop över länsgränsen Västernorrland-Jämtland den 1 juni.

Organisationen för den nya gränspolisen omfattar 17 tjänster, varav nio är stationerade i Sundsvall.

På flera sätt skiljer sig uppdraget åt mellan olika platser i landet. I Jämtland kräver gränskontrollverksamheten en hel del resurser, medan Västernorrland har betydligt fler verkställighetsärenden för asylsökande som fått avslag.
-Men i Jämtland har vi under året haft en fördubbling av antalet verkställighetsärenden. Det är ett område där vi kan lära av hur man arbetat i Västernorrland. På motsvarande sätt tror jag att vi kan dela med oss av kunskaper kring att jobba med inre kontroller, säger Ingela Rindberg.

Jonas Gulin, chef för länsgemensamma gränspolisen i Västernorrland och Jämtland. Foto: Fredrik Mårtensson
Jonas Gulin, chef för länsgemensamma gränspolisen i Västernorrland och Jämtland. Foto: Fredrik Mårtensson

Jonas Gulin, chef för den nya gränspolisenheten, ser flera fördelar med omorganisationen.
-Den nya, större enheten kommer att få en mer operativ inriktning. Det gäller inre kontroller i enlighet med Schengen, att mer aktivt söka efter efterlysta personer och att jobba mer med tips på områden som vi vill prioritera, exempelvis människosmuggling.
-Jag tror också att personalen kommer att märka att utbildningsfrågorna får större tyngd.

Den nya organisationen har fått fackligt stöd, berättar Carl-Johan Scott, som är huvudskyddsombud i Västernorrland.
-Vi ser fördelar ur arbetsmiljösynpunkt med större enheter. Arbetsbelastningen på gränspolisen i Västernorrland har varit för hög tidigare och där tror vi på en förbättring, säger han till Polistidningen.

Fredrik Mårtensson

RÄTTELSE: I pappersupplagan av Polistidningen 7-8, som når brevlådorna 4-6 december, skedde en sammanblandning så att bilden av Jonas Gulin sägs föreställa Carl-Johan Scott. Polistidningen beklagar misstaget.

 

Slogs ihop 1 juni

Polismyndigheterna i Västernorrland och Jämtland har samarbetat nära under många år med bland annat en delvis länsöverskridande organisation för gränskommunerna Ånge och Bräcke med en gemensam chef.

Även fackligt finns en tradition av samarbete inom främst utbildningsfrågor mellan Polisförbundet i de båda länen.

Sedan 1 juni har polismyndigheterna ett flertal gemensamma enheter.

Gränspolisens nya enhet omfattar 17 tjänster.

Den nya enheten för kriminalunderrättelsetjänst har runt 25 tjänster och på den nya rättsenheten arbetar 19 personer. I både fallen finns förhoppningar att kunna arbeta mer effektivt och stärka kompetensen.

Dessutom finns gemensamma enheter för ekonomi, fastighetsfrågor och inköp.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst