Annons
Annons

Lagar om särskilda spaningsmetoder
lyser med sin frånvaro

3 januari 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Än så länge är spårning via gps och viss annan teknik oreglerad i Sverige. En utredning med förslag till tydligare regler för så kallade särskilda spaningsmetoder har ännu efter tre år inte lett till några lagförslag.

Än så länge är spårning via gps och viss annan teknik oreglerad i Sverige. En utredning med förslag till tydligare regler för så kallade särskilda spaningsmetoder har ännu efter tre år inte lett till några lagförslag. 

– Vi använder spaningsteknik som gps på fordon vid mycket grov brottslighet. Det kan vara vid mord, grovt rån eller vissa narkotikabrott. Det är mindre resurskrävande än om vi ska övervaka med personal, säger Anders Burén, spaningschef hos Länskriminalen i Stockholm.
Men det finns i dag ingen lag som reglerar den svenska polisens användning av flera tekniker. Anders Burén säger att vem som tar beslutet därför varierar mellan olika polismyndigheter.

För tre år sedan presenterades en omfattande offentlig utredning om särskilda spaningsmetoder.* Målet var både att göra polisarbetet mer effektivt och att samtidigt stärka rättsäkerheten och integritetsskyddet.
Utredningen behandlade flera kontroversiella arbetsmetoder. Förutom användningen av viss teknik berörde den också infiltration och brottsprovokativa åtgärder. Den leddes av Stefan Reimer, som är chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt.
–Vi föreslog bland annat att en förundersökningsledare skulle ta beslut om att lokalisera personer via gps placerade på fordon.
Stefan Reimer säger i dag att han är lite förvånad över att utredningen fortfarande inte har lett till ny lagstiftning, eftersom det inte är säkert att Sverige skulle klara en prövning i Europadomstolen på det här området.

På Justiedepartementet meddelar man att betänkandet fortfarande är under beredande. Men det finns i dag ingen tidplan för när ett lagpaket ska vara färdigt.

Anna Trenning-Himmelsbach
Frilansjournalist

Läs också ”Franska utredningar på is efter HD-dom”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst