Annons
Annons

Polischef misstänks
för arbetsmiljöbrott

23 januari 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En polischef i Stockholm utreds för arbetsmiljöbrott, misstänkt för att inte ha åtgärdat buller som orsakas av teknikfel på LKC. Samtidigt tror sig RPS ha löst problemet som varit aktuellt under åtskilliga år och framförallt drabbat personal med handstationer uppkopplade till örat.

En polischef i Stockholm utreds för arbetsmiljöbrott, misstänkt för att inte ha åtgärdat buller som orsakas av teknikfel på LKC. Samtidigt tror sig RPS ha löst problemet som varit aktuellt under åtskilliga år och framförallt drabbat personal med handstationer uppkopplade till örat.

Åklagaren Anders Jakobsson, vid Riksenheten för polismål, har inlett en förundersökning mot en chef vid länskommunikationscentralen (LKC) i Stockholm. Enligt anmälan har chefen inte uppfyllt Arbetsmiljöverkets föreläggande att åtgärda problem i samband med att personalen drabbats av plötsligt högt och skadligt ljud i sina headset, så kallade tonstötar. Upprinnelsen är en inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde i våras.
– Då meddelandes vilka åtgärder som krävdes och brottsmisstanken är att man inte följt Arbetsmiljöverkets föreläggande, säger Anders Jakobsson och fortsätter:
– Enligt vad jag hört är situationen lite speciell då just den brottsmisstänkte vidtagit en del åtgärder. För att slippa ansvaret skulle han ha hänvisat till en högre chef.

Robert Sollare, huvudskyddsombud på operativa avdelningen vid Stockholmspolisen, har tidigare utan resultat gjort en så kallad 6:6 a anmälan till arbetsgivaren och krävt svar angående vilka åtgärder som genomförs. Nu är han kritisk till att en förundersökning inletts.
– Den misstänkte chefen är nytillträdd och har verkligen agerat. I stället borde någon på RPS ställas till svars för att helt ha nonchalerat ett allvarligt arbetsmiljöproblem.
Roger Östergren, huvudskyddsombud vid polismyndigheten i Stockholm, anser att ansvarsfördelningen är det grundläggande problemet.
– Redan för tre år sedan begärde Arbetsmiljöverket åtgärder. Myndigheten ska tillgodose arbetsmiljön, men det är RPS som måste agera, säger Roger Östergren.

Håkan Karlsson, enhetschef för polisavdelningen, RPS, understryker att ansvarsfördelningen ofta fungerar bra. Nu är en teknisk lösning som ska jämna ut ljudnivån framtagen. Kopplad till datorerna på LKC ska den förhindra ljudtoppar.
–  Vi pilottestar den i skarpt läge och den ska ut till alla rikets LKC i närtid med start i Stockholm där problemet varit störst.

Varför har det tagit så lång tid?
– Det rör sig om ett tekniskt komplext problem som vi jobbat mycket med, säger Håkan Karlsson.

Läs vår tidigare artikel om problemen med ojämnt radioljud här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst