Annons
Annons

Polisskador efter
attacken i Kärrtorp

9 januari 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Johan Svanestrand
Emma Cronberg. Foto: Johan Svanestrand

Många poliser skadades vid attacken i Kärrtorp då ett 40-tal personer angrep en manifestation mot nazism. Bland annat har tio mycket allvarliga händelser anmälts, berättar Stockholmspolisens huvudskyddsombud Emma Cronberg.

Många poliser skadades vid attacken i Kärrtorp då ett 40-tal personer angrep en manifestation mot nazism. Bland annat har tio mycket allvarliga händelser anmälts.

Foto: Johan Svanestrand
Emma Cronberg. Foto: Johan Svanestrand

Det var strax före jul som nazistattacken i Kärrtorp resulterade i våld, tumult, 26 anhållanden, skarp kritik mot polisen – och runt 40 skadade poliser.

Emma Cronberg, Stockholmspolisens huvudskyddsombud, har kontaktats av en rad poliser som berättat om sina upplevelser i samband med kommenderingen. Tolv arbetsskador anmäldes i direkt anslutning till händelsen. I de flesta fall rörde det sig om hörselskador, efter att poliserna utsatts för ljudet av smällare och fyrverkerier, och om mjukdelsskador som ett resultat av att de drabbade träffats av kastade föremål. För närvarande har omkring 20 anmälningar gjorts, av dem klassificeras ett stort antal som ”mycket allvarliga händelser”.

Det innebär att det förelegat en konkret fara för liv och hälsa. För närvarande vet man inte exakt hur många poliser som skadades. Bakom varje anmälan om allvarliga händelser finns det förmodligen åtskilliga drabbade poliser.

Emma Cronberg är frågande till hur polisledningen arrangerade skyddet kring manifestationen. Den lilla gruppen med poliser, som kämpade för att förhindra att människor skadades, förstärktes undan för undan.
– Några poliser som jobbat med en trafikkontroll, någon som var klar med ett annat uppdrag. En del hade ingen träning i särskild polistaktik, det var en påverkande faktor till att de fick skadorna, säger Emma Cronberg och fortsätter:
– Men framförallt saknar jag en riskbedömning innan insatsen. Någon sådan gjordes inte.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst