Annons
Annons

Polisens datorer utslagna

28 februari 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Till sommaren ska polisens teknikplattform Polar vara installerad i 28 000 datorer, men nyligen upphörde de enheter som uppgraderats att fungera under flera timmar.

Till sommaren ska polisens teknikplattform Polar vara installerad i 28 000 datorer, men nyligen upphörde de enheter som uppgraderats att fungera under flera timmar.

Polisens Polar-datorer gick inte att använda på grund av ett kommunikationsfel under fyra timmar i slutet av februari. Men Lars Lindahl, chef för Polisens verksamhetsstöd på RPS, är ändå nöjd med tekniken och konstaterar att den hittills inte har krånglat mer än vad som är normalt vid stora teknikförändringar.

Polar

• Polar är inte ett it-system – som PUST eller RAR – utan en teknisk plattform för en pc-arbetsplats.

• Den nuvarande plattformen som infördes 2005 kallas BasA och är en stationär dator med Windows XP som pc-operativsystem och Novell som nätoperativ. Polar har en mera renodlad Microsoft-miljö med Windows 7 som pc-operativ och Microsoft som nätoperativ.

• Polar har säkerhetsmekanismer så att enheten kan användas både som stationär dator i ett polishus och som bärbara dator, ansluten med 3G eller wifi, och via internet komma åt merparten av Polisens system.

• De it-system som har högst skyddsvärde får dock bara användas inom Polisens skalskydd.

Källa: RPS

– Avbrottet i sig var olyckligt och jag har full förståelse för de problem som det medfört i verksamheten, säger Lars Lindahl och tillägger:

– Men fördelarna är stora. Att kunna koppla upp sig varsomhelst där det finns mobiltäckning är en enorm förbättring.

– Dessutom sänker vi kostnaderna eftersom vi inte behöver ha pc-arbetsplatser både för interna polissystem och för att komma åt internetbaserad information. Nu kan vi ha samma dator för bägge funktionerna.

Polar innebär att både stationära och mobila datorer uppdateras med bland annat moderna operativsystem. Sammanlagt ska 28 000 enheter uppgraderas och hittills är över en tredjedel av dem åtgärdade.

– Det rör sig om ett tämligen digert arbete. Vi siktar på att vara klara med merparten till sommaren om allt går bra, säger Lars Lindahl.

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst