ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Betygen viktiga för
den som vill bli polis

Publicerad 2014-04-14

Aktuellt Högskoleprov och tidigare studier ökar inte chansen att komma in på polisutbildningen. Nu är det gymnasiebetygen som avgör vilka av alla behöriga sökande som kallas till tester och intervjuer.

ny process

28 april–23 maj kan alla som vill bli poliser söka till utbildningen som börjar i januari 2015. Antagningsprocessen har gjorts om i flera delar nu när det är Rekryteringsmyndigheten som ska sköta urvalet. Hur processen ska gå till har dock Rikspolisstyrelsen bestämt.

– Det är för att säkerställa att man har betyg i vissa ämnen. Högskoleprovet fokuserar mycket på naturvetenskap och säger inte så mycket om hur man är i olika ämnen. Och om någon som läst på högskola – oavsett vad man läst – slår ut folk för att de inte läst på högskola är det inte bra, säger Stefan Sterner som är strateg på RPS HR-avdelning.

Så om en sökande med skrala betyg fått bra resultat på högskoleprovet och därefter läst juridik så spelar det ingen roll?
– Högskolestudierna är ingen merit i sig, nej. För den som har dåliga gymnasiebetyg finns ju möjligheten att läsa upp dem.

Eftersom processen är oprövad är det svårt att bedöma hur höga betyg som kommer att krävas i den inledande gallringen. Senare i antagningsprocessen ska Rekryteringsmyndigheten bland annat pröva hur väl de sökande motsvarar en kompetensprofil som RPS tagit fram. Lyhördhet, ansvarstagande och kommunikationsförmåga är några av de många egenskaper som ska bedömas då. (Läs mer här.)

Till nyheterna hör också att de fysiska testerna bara kommer att resultera i omdömena godkänd eller underkänd. Är man till exempel starkare, snabbare eller har bättre kondition än kravet så är det ingen extra merit. Kraven är desamma på kvinnor och män i alla delar utom en: styrka.

Behöver manliga poliser vara starkare än kvinnliga?
– Det finns egentligen inget exakt mått på hur stark man behöver vara för att arbeta som polis, kravet är att man ska ha god fysik. För att män ska klassas som att de har god fysik så krävs att de är starkare än vad kvinnor behöver vara för att anses ha god fysik, säger Stefan Sterner.

Han betonar att målet är att få fram de sökande som är bäst lämpade för polisyrket.
– Skulle det visa sig att vi hamnar snett så får vi kalibrera systemet.