Annons
Annons

Kinesiska poliser
i franska uniformer

19 maj 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I sommar kommer ett tiotal kinesiska poliser att patrullera i Paris. Polisfacken ser positivt på samarbetet, men det har även väckt protester.
–Jag förstår att idén kan väcka anstöt, säger en polisfacklig representant.

 

I sommar kommer ett tiotal kinesiska poliser att patrullera i Paris. Polisfacken ser positivt på samarbetet, men det har även väckt protester.
–Jag förstår att idén kan väcka anstöt, säger en polisfacklig representant.

Fransk polis får ofta förstärkning från utlandet sommartid. Men hittills har den kommit från andra EU-länder.

De kinesiska poliserna ska bära franska uniformer och stötta sina franska kollegor vid välbesökta monument.
–De kan förklara för turister hur de bör göra för att förebygga brott. De kan också hjälpa oss när deras landsmän har råkat illa ut, säger Mohamed Douhane, vice generalsekreterare i polisfacket Synergie Officiers.

Paris är ett av världens största turistmål med över 30 miljoner besökare årligen, och alltfler kineser besöker Frankrike. Men asiater är också ett tacksamt offer för ficktjuvar.
–Kineser går ofta omkring med mycket kontanter på sig, säger Mohamed Douhane.

Förra året rånades en hel grupp när de precis hade anlänt till Paris. 23 personer, som just hade ätit sin första franska måltid, blev av med pengar, pass och flygbiljetter utanför restaurangen. Historier av det slaget ger eko i Kina, och Paris har fått rykte om sig att vara en otrygg stad.

Nu har den franska polisens närvaro förstärkts vid kända platser som runt Eiffeltornet. Dessutom riktas särskild information till nyanlända turister. Till exempel förklarar man det olämpliga i att ha tjocka sedelbuntar i bakfickorna.

Men de kinesiska polisernas närvaro i Paris möts också av protester. En del parlamentsledamöter säger att det är skandalöst att poliser från en diktatur ska patrullera i Frankrike.

Hos polisfacken betonar man att de kinesiska poliserna inte kommer att bära vapen, och inte kan ingripa.
–Jag förstår att idén kan väcka anstöt. Vårt arbete är att försvara demokratin. Men vi ser det ur den praktiska synvinkeln. Det är bra med internationellt samarbete. Och det kan säkert vara nyttigt för kinesiska poliser att se hur vi jobbar, säger Stéphane Liévin i Unité SGP Police.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst