Annons
Annons

Är det värt att bli polis?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Detta får man svara på när ungdomar kommer till mig och frågar om polisyrket.

Detta får man svara på när ungdomar kommer till mig och frågar om polisyrket.

Vad ska man svara?

Jo:

Du får en usel lön. Du får utstå spott och spe. Du tappar allt socialt umgänge. Du kommer att dö i förtid.

Skulle du dessutom som jag ha oturen att bli sjuk eller svårt skadad en längre tid så åsidosätts du vid den individuella lönesättningen. Det har ingen betydelse hur länge du har arbetat inom polismyndigheten eller vad du presterat tidigare. Du får alltid den absolut lägsta löneökningen.

Den individuella lönesättningen bidrar bara till att skapa osämja, avundsjuka, pinnjakt och strävan att blidka chefen för högre lön. Jag är övertygad om att det inte skulle göras ett sämre arbete inom Polisen om man slopade den individuella lönesättningen och införde den gamla ”trappan” efter vissa uppnådda år.

Eftersom facket idag verkar ha spelat ut sin roll som de som ska tillvarata våra intressen, bland annat skälig lön, så är det dags att vi själva börjar agera och vidta lämpliga åtgärder. Vi kan inte stillatigande acceptera löjliga löneökningar på några futtiga procent. Vi måste få politikerna att ta bort sina skygglappar och ge polisyrket den status som vi förtjänar.

Det har under många år pekats på att ingångslönen varit för dålig, visst det är den. Satsningar har gjorts, men inte tillräckligt. Men vi som har varit anställda 20, 30, 40 år har totalt glömts bort. Rikspolisstyrelsen tycks tro att poliser kan leva och betala räkningar genom att äta luft och dricka vatten.

Till sist skulle det vara intressant att höra om det finns fler kollegor runt om i landet som är i liknande situation som jag. Vad har facket gjort för dig? Vilken hjälp har du fått från polismyndigheten. Hur mycket har du halkat efter lönemässigt?

Är detta en form av lönediskriminering av sjukskrivna?

Vore tacksam för reaktioner från de som känner likadant.

Jan- Erik Högström
Polisinspektör Karlstad

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst