Annons
Annons

Danskt taxibolag hjälper polisen

11 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
taxi
Foto: Nordsjællands Politi

Det danska taxibolaget 4×48 Taxi Nord hjälper numera Nordsjællands polisdistrikt med spaningsuppdrag och att söka efterlysta personer och fordon.

taxi
Nordsjællands polisdistrikt har inlett ett samarbete med ett taxibolag för att underlätta spaningsuppdrag och sökning av efterlysta personer och fordon. Foto: Nordsjællands Politi

Det danska taxibolaget 4×48 Taxi Nord hjälper numera Nordsjællands polisdistrikt med spaningsuppdrag och att söka efterlysta personer och fordon.

Samarbetet ska bädda för ett effektivare polisarbete.
– Vi vill få fler ögon i samhället när vi går ut med en efterlysning av en person eller av ett fordon, berättar Finn Borch Andersen, polisdirektör hos Nordsjællands Politi.

Nordsjællands Politi

Huvudstation: Helsingør samt fyra stycken lokalstationer.

Omfattning: Täcker 13 kommuner med totalt närmare 580 000 invånare.

Anställda: Cirka 850 stycken.

Taxiförarna ska inte på något sätt ingripa eller på egen hand förhindra eller avstyra brottsliga aktiviteter.
– I synnerhet humanitära uppgifter som vanligtvis är polisiärt resurskrävande kan lösas mycket enklare genom samverkan med taxiförarna.

Vilken avvägning gör polisen för att taxichaufförerna ska slippa att hamna i obehagliga och svårhanterliga situationer?

–Vi gör en bedömning innan vi skickar ut för att så långt det är möjligt klargöra att det inte finns någon som helst risk för att föraren kan råka illa ut. Allt bygger på frivillighet och de som känner att de inte vill eller kan bidra behöver inte vara med.

Polisens ledningscentral kommunicerar via sms med Taxi Nords driftcentral som skickar ut önskade meddelanden till bilarnas informationsskärmar.
– I dagsläget handlar det enbart om textmeddelanden men inom kort ska vi också få möjlighet att skicka bilder på personer och föremål.

Drygt 1 200 taxiförare fördelat på 600 bilar som kör omkring i området norr om Köpenhamn är knutna till samarbetet som är frivilligt för den enskilde chauffören. Enligt taxibolagets ledning medverkar dock samtliga förare i satsningen. Köpenhamn omfattas inte av samarbetet.

För att satsningen ska lyckas krävs att en viss mängd förare deltar i samarbetet för att en efterlysning ska hanteras effektivt.
–Det måste också finnas en viss befolkningstäthet. Jag har svårt att tro att tjänsten skulle fungera i glesbygd. Det är även tveksamt om den fungerar i storstäder, där det kan finnas risk för överinformation med alla storstadens intryck och miljöer, menar Finn Borch Andersen.

Någon ersättning annat än eventuell imageförstärkning för taxibolaget utgår inte.

Johan Erichs
Frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst