Annons
Annons

”2 000 poliser är inget undantagsfall”

17 oktober 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet har lämnat förhandlingen med Polissamordningen i oenighet. Konflikten gäller cirka 2 000 chefer och hur de ska hanteras i övergången till den nya myndigheten. (Uppdaterad)

Polisförbundet har lämnat förhandlingen med Polissamordningen i oenighet. Konflikten gäller cirka 2000 chefer och hur de ska hanteras i övergången till den nya myndigheten. (Uppdaterad)

Polissamordningen har rekryterat cirka 2 600 tillförordnade chefer, varav 2 000 poliser, inför sjösättandet av den nya Polismyndigheten vid årsskiftet. De ska enligt Polissamordningen leda arbetet tills det praktiska införandet med nya polisområden, lokalpolisområden och avdelningar är klart. 

Polisförbundet tycker att det är för oklart vad cheferna ska göra, vilka de ska vara chef över och varför det är nödvändigt med tillförordnade chefer. Därför vill förbundet behålla nuvarande struktur in i övergången och förhandla om nya chefer först efter årsskiftet, när själva verksamhetsövergången är gjord.

Lena Nitz
Lena Nitz

– Polissamordningens tillvägagångssätt skapar onödig oro i organisationen. I stället för att rekrytera chefer en gång måste man nu göra det två gånger, en gång för tillförordnande tjänster innan årsskiftet och en gång efter för tillsvidaretjänster. Cheferna har redan nu en osäker situation. Nu ska de bli chefer över arbetsgrupper som i många fall är preliminärt sammansatta efter till exempel alfabetisk ordning, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

De tre andra inblandade fackförbunden ställde sig bakom rekryteringen av tillförordnade chefer. Polissamordningen framhåller att även Polisförbundet varit med på att man skulle ha tillförordnade chefer vid förhandlingen i juni.
Lena Nitz bekräftar detta:
Men den överenskommelsen handlade om undantagsfall. Vi såg framför oss ett fåtal fall, som skulle förhandlas vart och ett i gängse ordning. Nu handlar det om 2 000 poliser, det är inget undantagsfall, säger hon till Polistidningen.

De anställda inom Polisen får successivt information om vem som utsetts till deras tillförordnade chef från årsskiftet. ”De allra flesta av de tillförordnade cheferna har liknande chefsansvar i dag” skriver Polissamordningen.

Thomas Rohlén
Thomas Rolén.

Vi har under drygt ett och ett halvt år informerat om varje steg vi tar och förhandlat alla strategiska frågor med facken. Att backa bandet nu och inte utse tillförordnade chefer skulle riskera myndighetsbildningen den första januari 2015, säger Thomas Rolén, regeringens särskilde utredare.

Oenighet mellan Polissamordningen och Polisförbundet råder också om hur preliminär den så kallade inmappningen av medarbetarna är.
– Det vi tidigare har förhandlat är en preliminär inplacering som skulle möjliggöra en verksamhetsövergång rent datatekniskt och administrativt. Nu visar det sig att man i många fall vill se den inplaceringen som skarp verksamhet. Det kan vi inte acceptera, säger Lena Nitz.

Emma Eneström
Eva Schoultz

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst